Az Europol főhadiszállása előtt egy tábla látható, amely útbaigazítást nyújt a látogatóknak és az ott dolgozóknak
Fotó: Shutterstock

Ártatlan vagy? Az Europol így is gyűjti az adataidat, de már nem sokáig

Az Európai Adatvédelmi Biztos (EDPS) arra utasította az Europolt, hogy törölje azoknak az embereknek a személyes adatait, akik nem köthetők semmilyen bűncselekményhez-írja a Bleeping Computer.Érett már egy ideje

A hatóság 2019. április 30-án indított vizsgálatot az Europolnál, azt akarta feltárni, hogy az EU rendőri szerve hogyan kezeli a birtokában lévő adatokat. Az Europol hatalmas mennyiségű információhoz jutott az elmúlt években. Ezzel alapvetően nincsen semmi probléma, az EDPS szerint azonban jogsértést követ el azzal, hogy ártatlan emberekről is tárol személyes adatokat.

A felügyelet 2020 szeptemberében figyelmeztette az Europolt, hogy törölje azokat az információkat, amelyek semmilyen bűncselekményhez sem kapcsolódnak. A rendőrségi hivatal ennek nem tett eleget, ezért az adatvédelmi biztos azzal kezdte az újévet, hogy kiadott egy végzést, amely kötelezi az együttműködésre.

Féléves türelem

Az EDPS tájékoztatása szerint a határozat azoknak a védelmét célozza, akiknek személyes adatai az EU-tagállamok bűnüldöző hatóságainak köszönhetően az Europol adatbázisában kötöttek ki. Az Europol-rendelet értelmében a szerv csak olyan személyekre vonatkozó adatokat dolgozhat fel, akik egyértelműen kapcsolatba hozhatók egy bűncselekménnyel (pl. gyanúsított, tanú stb.).

A felügyeleti szerv személyes adatnak tekint minden olyan azonosító számot, helyadatot vagy online azonosítót, amely az egyén fizikai, fiziológiai, genetikai, mentális, gazdasági, kulturális vagy társadalmi identitásához kapcsolódik.

Az adatvédelmi biztos hat hónap türelmi idő adott az Europolnak, hogy törölje a jogtalanul birtokol információkat.

Ne hagyd ki!