Az LMBTQ közösség számára fejlesztett Grindr társkereső applikáció narancssárga logója egy fekete felületen

Milliárdokra büntették az LMBTQ-s társkereső appot

A Norvég Adatvédelmi Hatóság (DPA) 65 millió norvég koronás büntetés szabott ki a kifejezetten az LMBTQ közösséget célzó, helyalapú társkereső applikációra, a Grindr-re, mert engedély nélkül felhasználói adatokat adott el hirdetőknek.


Kegyes felügyelők

A hatóság januárban még 100 millió koronára akarta büntetni a vállalatot, de végül 35 milliót elengedett, amiért a cég nyilvánosságra hozta pénzügyi helyzetét és módosításokat végzett az applikációban. A forintban közel 2,5 milliárdra rúgó bírságot azért kapta a Grindr, mert a felhasználói adatok engedély nélküli megosztása harmadik felekkel sérti a GDPR előírásokat.

A Grindr jogalap nélkül adott ki felhasználói adatokat harmadik feleknek viselkedésalapú reklámozás céljából

- mondta Tobias Judin, a DPA nemzetközi osztályának vezetője.

A vizsgálatot a Norvég Fogyasztói Tanács kérésre indította a hatóság. A DPA korábban soha nem szabott még ki ekkora büntetést.

Indokolt döntés

A nyomozás során megállapították, hogy az alkalmazás a felhasználók GPS-koordinátáit, IP-címeit, hirdetésazonosítóit, életkorát és nemét osztotta meg a hirdetőkkel. Súlyosbító tényezőnek számított, hogy az adatok vásárlói tudták, hogy a Grindr-t kifejezetten az LMBTQ közösség számára hozták létre.

Az emberek szexuális irányultságára vonatkozó adatok olyan különleges információknak minősülnek, amelyek a GDPR szabályai szerint kiemelt védelemre jogosultak.

A felhasználóknak kötelező jelleggel el kellett fogadniuk az app adatvédelmi szabályzatát, azt viszont nem közölték velük, hogy személyes információikat hirdető partnereknek fogják értékesíteni.

A Grindrnek három hete van a fellebbezni.

Ne hagyd ki!