Amerikaiak a kedvenceik klónozásával is próbálkoznak
Fotó: Shutterstock

DNS-módosítással tökéletesíthetik házi kedvenceiket a britek

Megszavazták azt a törvényt, amely lehetővé teszi házi kedvencek tökéletesítését genetikai módosítással az Egyesült Királyságban. Állatjóléti szervezeteknek több aggályuk is van az engedélyezett eljárás miatt.


Érkezhetnek a génszerkesztett házi kedvencek a brit háztartásokba

Állatjóléti és etikai aggályokra hívja fel a figyelmet a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) állatvédelmi szervezet az Egyesült Királyságban egy új törvény miatt. Az újonnan elfogadott jogszabály lehetővé teszi nemcsak a haszonnövények és haszonállatok, hanem a hobbiból tartott házi kedvencek génszerkesztését is - írja a Guardian. A RSPCA úgy látja, beláthatatlan következményei lehetnek a friss szabályozásnak.

A Qubit megjegyzi, a genomszerkesztés egy olyan technológia, amely lehetővé teszi az élőlények genetikai állományának, a DNS-ének a módosítását.

Az RSPCA korábban legalább azt el szerette volna érni, hogy a ház kedvencek kimaradjanak a rendelkezés hatályából. Különösen aggasztja őket, hogy a szélsőséges kinézetű kutyákra és macskákra egyre nagyobb a kereslet. Ha pedig bele lehet nyúlni az állatok génjeibe, akkor ezt a keresletet is ki lehet elégíteni. Akkor is, ha az nem jó az állatnak.

Viszont a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) biztosította a briteket, óvatosak lesznek az ügyben. Törekedni fognak rá, hogy emiatt ne sérüljenek az állatok jogait, valamint az állatjóléti szempontok sem.

Klónozzák is a házi kedvenceket

Azonban nemcsak a házi kedvencek génmódosítása terjedhet el a jövőben. Egy new yorki rendőr szolgálati helyére 2006-ban sétált be egy apró, loncsos szőrű kutya. John Mendola magához vette, és annyira megszerette, hogy tíz évvel később, amikor a kutya rákos lett, már nem tudta elképzelni az életét nélküle.

Ekkor fordult a Viagen nevű texasi céghez, amely egyedüliként foglalkozik az Egyesült Államokban kutyák és macskák klónozásával. Biopsziát végeztek az állaton, vagyis szövetmintát vette tőle, és így két klónkutya is született egy négylábú béranyától. A kiskutyák genetikai szempontból azonosak voltak az addigra elhunyt kedvenccel.

Aggódnak az állatvédők

A rendőrnek 50 ezer dollárjába (17 millió forint) került a régi-új kutya. A Viagennél macskák, sőt, lovak klónozását is vállalják. Az előbbiért 30 ezer (10 millió forint), utóbbit 85 ezer dollárt (27 millió forint) kértek tavaly. A magas áraik ellenére az amerikai cégnél 2015 óta többszáz ilyen műveletet végeztek.

A klón tulajdonképpen az eredetinek az egypetéjű ikertestvére, amelyet évek, évtizedek, vagy akár évszázadok választanak el a gazdaállattól

– fogalmazott Blake Russall, a Viagen vezetője.

Az állatvédő szervezeteknek aggodalmai vannak a klónozással kapcsolatban is. Kutatásokra hivatkozva állítják, a klónok jobban ki vannak téve a betegségeknek, mint a „hagyományos” társaik. Úgy látják, többen eleve nem egészségesen jönnek a világra. Ezt támaszthatja alá a Columbia Egyetem 2018-as kutatása, amely szerint a klónozás átlagos sikermutatója 20 százalék. Ráadásul a különböző élettapasztalataik miatt nem is lesz pont olyan a klón személyisége, mint az elődjéé volt.

The Conversation

Ne hagyd ki!