Már kapható Európában is az új, könnymentes hagyma
Forrás: Shutterstock

Már kapható a hagyma, amitől nem fogsz sírni, de ára van

Nagyjából 30 év keresztezési munka eredményekért megszületett a Sunions névre keresztelt vöröshagyma, amely felvágásakor kevésbé irritálja a szemet, mint más társai. Az amerikai fejlesztésű hibrid már Európában is kapható, az ára azonban még elég borsos.Ez a hagyma édeskés és jobb a szemnek is

A Sunions hibrid hagymafajta, amelytől szeletelésekor nem könnyezik az ember. A könnymentes hagyma fejlesztésén évtizedek óta dolgoznak a kutatók. A tudósok elkerülték a génmódosítást, és inkább hagyományos, kevésbé csípős hagymafajtákat kereszteztek, amíg el nem érték a kívánt eredményt. Ezzel az eljárással „csupán” 30 évükben telt kifejleszteni a kívánt tulajdonságokkal bíró növényt.

A terméket a Bayer gyógyszeripari vállalat fejlesztette ki, azonban már a BASF vegyipari cég tulajdonában van. A négy amerikai államban (Idaho, Nevada, Oregon, Washington) termesztett hagymák ráadásul annál édesebbek és kevésbé csípősek, minél tovább tárolják őket. A piruvitszint határozza meg a hagymák csípősségét és könnyfakasztó képességét. A hagyományos fajtáknál a kezdeti 5-6 körüli értékről ez akár 8-ra is nőhet a tárolás során. A Sunions esetében azonban fordított utat jár be piruvit mennyisége: akár 3-as szintre, vagy az alá is csökken ugyanannyi idő alatt a raktárban – írja a qubit.hu.

Spanyol kereskedők tavaly kezdték meg a termék európai importját, azonban elsőként az Egyesült Királyságban lett kapható a Sunions, mégpedig a Waitrose szupermarketláncban. Ára darabonként fél font, vagyis körülbelül 215 forint. Ezzel az árszabással háromszor annyiba kerül, mint az élelmiszerlánc legolcsóbb saját márkanév alatt forgalmazott hagymája.

Kisebbek lettek a hagymák a járvány alatt

Tavaly ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy a pandémia első hullámai alatt csökkent a vöröshagymák mérete idehaza. Ennek az oka, hogy a járvány átalakította a fogyasztói igényeket. Amíg korábban a vendéglátás igényei miatt a termesztők a nagyobb méretű fajtákat részesítették előnyben, addig az tavaly már a kisebb méretűekkel járhattak jobban a gazdálkodók. A hazai vendéglátás (ami a pandémia alatt gyakorlatilag többször is leállt) ugyanis a nagyobb méretű hagymaféléket keresi, az átlagos fogyasztók azonban elsősorban a kisebbeket. Így a termesztők a legfontosabb globális exportpiacokon is ezekhez az átalakuló igényekhez alkalmazkodva vágtak neki a tavalyi hagymaszezonnak.

A nagy méretű fajták iránti kereslet visszaesése mellett komoly versenyhátrányban vannak az ezeket előnyben részesítő dél-európai termesztők Hollandiával szemben, ahol a kisebb méretűekből hatalmas mennyiséget takarítottak be a gazdák. A holland termesztőknek ugyanakkor gondot okot, hogy a hagymafajták csaknem harminc százalékát nem lehet hosszú ideig tárolni. Az eltarthatóság az exportot, a szállítást is befolyásolja.

Az új, Sunions hagymafajta méretéről és eltarthatóságáról egyelőre nem szólnak a hírek, de ha nem okoz problémát az importja az államokból, valószínűleg tartósabb növényről beszélhetünk.

Ne hagyd ki!