A híres makói hagymatermesztésre is rájár a rúd
Fotó: Shutterstock

Az ára miatt is sírhatunk a hagymától a konyhában

A szélsőséges időjárás és a termelési költségek növekedése sem kímélte a hazai hagymatermesztést. A problémák sok esetben meglátszanak a magyar gasztronómia egyik alapját jelentő hagyma minőségén, mennyiségén és az árán is.


Öntözés nélkül nem mindenhol alakul jól a hagymaszezon

A vöröshagyma meglehetősen jól tűri az aszályt, a kelés idején azonban fontos a megfelelő mennyiség csapadék. Ezért ahol nincs megoldva az öntözés, sok esetben vontatott, hiányos volt ez a fázis – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információira hivatkozva az Agrárszektor.

Mivel az ország több vidékén aszályos volt az időjárás, kevesebb volt a kártevő is, így leginkább preventív kezelések voltak a hagymán. A szeles idő azonban problémát okozhatott a homokosabb területeken, ami kissé visszavetette az állományok fejlődését. Azonban ahol meg van oldva az öntözés, ott átlagos, vagy annál is jobb termés várható.

Toronymagasan a vöröshagyma ára

Az idén beadott területalapú támogatások alapján 1292 hektáron termesztenek vöröshagymát hazánkban, amelyből 910 hektár tavaszi és 383 őszi vetésű. Ez jelentős csökkenés a tavalyi évhez képet, amikor még 1574 hektáron ültették a növényt.

31 százalékkal nőtt a hazai vöröshagyma piaci ára 2021 azonos időszakához képest. Ennél is nagyobb a növekedés az importhagyma költségében, ami átlagosan 60 százalékkal drágult az említett időszakban. Ez leginkább a holland és nemzetközi termesztésre jellemző alacsony termésátlagokkal magyarázható.

A 2021-es országos termésátlag 39,2 tonna volt hektáronként, ami 61,7 ezer tonna össztermést eredményezett tavaly. 2021-ben az exportált vöröshagyma mennyisége 620 tonna, az importált mennyiség pedig 24 ezer tonna volt

- nyilatkozta a NAK.

Rájár a rúd a makói hagymára is

A klímaváltozás a hagymatermeléséről híres makói térségben is éghajlati változást okozott. A jelenlegi időjárás kevésbé kedvez az ott hagyományos fajtáknak, mint például a Makói Bronznak. A Makó környékén újabban termesztett vöröshagymáknak a stressztűrőképessége és a termésátlaga is jóval meghaladja a tradicionális hagymákét. Azonban arrafelé is sokat csökkent a növény termésterülete.

A megnövekedett inputanyagárak és a szállítmányozási költségek emelkedése sem kerülte el a vöröshagyma-termesztést idén. Emellett általánosságban elmondható, hogy a szélsőséges időjárás is hatással van a termésre. Ahol nincs megoldva az öntözés és jelentkezett az aszály, ott minőségi és mennyiségi visszaesés is tapasztalható a hagymatermésben.


Ne hagyd ki!