Nagyjából 3 ezer éve termesztik, de itthon eddig kevésbé kapkodtak utána
Fotó: Shutterstock

Igen népszerű Európában az itthon háttérbe szorult zöldség

Elfogyasztott éves mennyiségre a vöröshagymával vetekszik a póréhagyma Európa néhány országában. Hazánkban is egyre népszerűbb az íze, a sokoldalúsága és a magas tápértékei miatt, azonban a kereslete egyelőre elmarad az előbbiétől.


Egészséges és klasszikus póréhagyma

A póréhagymát 3 ezer évvel ezelőtt kezdték termeszteni Mezopotámiában. Az ókori Egyiptomban is népszerű lehetett, hiszen Kheopsz fáraó a katonai harci sikerekért póréhagymát is adományozott a harcosainak. A Római Birodalomban is ismerték, és a rómaiak közvetítésével került a Brit-szigetekre. Ott előfordult, hogy a korabeli walesi harcosok póréhagymát viseltek a csatákban azért, hogy megkülönböztessék egymást az ellenségeiktől – írja az Agroinform.

A póréhagyma igen hasznos növény, hiszen a gyökérzetét leszámítva minden részét fel lehet használni. A szaga és az íze kevésbé intenzív, mint a többi hagymáé. Fogyasztható nyersen, főve, sütve vagy szárítva is. Nyári, őszi, őszi-téli és téli-áttelelő fajtái is elterjedtek.

Jelentős vitamin és ásványianyag-forrás. Található benne B6-, C- és K-vitamin, valamint folsav. Bővelkedik vasban, foszforban, káliumban és magnéziumban, valamint számottevő a cink-, mangán- és szeléntartalma. Ezenkívül gazdag az antibakteriális hatású allicinban is.

Fogyasztása kedvezően hathat a test vízháztartására, valamint csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Sok európai országban népszerű - hazánkban kevésbé

Globálisan 2-2,5 millió tonnát állítanak elő belőle évente, a legtöbbet Indonéziában, Kínában és Törökországban. Az Európai Unióban a legnagyobb termelője Franciaország évi 10 millió tonnás átlaggal. A franciákat követi Belgium, Olaszország, Spanyolország és Bulgária.

A póréhagymából fogyasztott mennyiség messze elmarad a vöröshagymáétól Magyarországon, azonban Európa egyes déli és nyugati országaiban megközelíti az utóbbi volumenét. Pontos adatok hiányában a hazai termelést csak becsülni lehet: valamivel több mint ezer tonna az Agroinform szerint.

Visszaszorulóban a vöröshagyma

Ha a hagymatermesztésnél járunk: visszaszorulóban van a vöröshagyma-termesztés Magyarországon. A 2022-ben beadott területalapú támogatások alapján 1292 hektáron termesztették a vöröshagymát hazánkban, amelyből 910 hektár tavaszi és 383 őszi vetésű volt. Ez jelentős csökkenés 2021-hez képest, amikor 1574 hektáron ültették a növényt.

A vöröshagyma meglehetősen jól tűri az aszályt, azonban a kelés idején fontos a megfelelő mennyiség csapadék. Ezért ahol nem volt megoldva az öntözés, sok esetben vontatott, hiányos volt ez a fázis idén. Ahol meg volt oldva, ott átlagos, vagy annál is jobb volt a termés.

Ne hagyd ki!