A kisebb hagymafejekre kell átállniuk a gazdáknak

A járvány átalakította a fogyasztói igényeket, azok a termelők járhatnak jól, akik gyorsan alkalmazkodnak a piaci változásokhoz.



Míg korábban a vendéglátás igényei miatt a termesztők a nagyobb méretű fajtákat részesítették előnyben, addig az idén már a kisebb méretűekkel járnak jól a gazdálkodók. Ennek az az oka, hogy míg a vendéglátás a nagyobb méretű hagymaféléket keresi, addig az átlagos fogyasztók elsősorban a kisebbeket. Így a termesztők a legfontosabb globális exportpiacokon is ezekhez az átalakuló igényekhez alkalmazkodva vágnak neki az idei hagymaszezonnak – írja az mno.hu.

A nagy méretű fajták iránti kereslet visszaesése mellett komoly versenyhátrányban vannak az ezeket előnyben részesítő dél-európai termesztők Hollandiával szemben, ahol a kisebb méretűekből hatalmas mennyiséget takarítottak be a gazdák. A holland termesztőknek ugyanakkor gondot okot, hogy a hagymafajták csaknem harminc százalékát nem lehet hosszú ideig tárolni. Az eltarthatóság az exportot, a szállítást is befolyásolja.

Ne hagyd ki!