A gonosz pert megnyerő Google logója egy telefon képernyőjén, amelyet egy szemüveges ember tart a kezében, nagy a sötétség
Fotó: Shutterstock

Gonoszsággal vádolták a Google-t, ez lett belőle

A Google több hónapnyi pereskedés után váratlanul megállapodott hat jelenlegi és egykori munkavállalójával, akik azzal vádolták, megszegte a munkaszerződésüket azzal, hogy nem tartotta tiszteletben a híres „ne légy gonosz” mottóját.


A sötét oldal

A kaliforniai szövetségi bíróságon benyújtott keresetben a Google volt alkalmazottai azzal vádolták a vállalatot, hogy azért bocsátotta el őket, mert teljesítették szerződéses kötelezettségüket.

Az egykori Google-szoftvermérnökök bő két évvel ezelőtt többször is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a cég felhőalapú technológiát értékesített az amerikai bevándorlási hatóságoknak. Akkoriban a jogvédők álláspontja szerint a hatóságok embertelen fogva tartási gyakorlatot alkalmaztak, például meghatározatlan időre elszakították a migránsok gyermekeit a családjuktól.

A Google több mint 20 éve hirdeti a „ne légy gonosz” üzletpolitikáját, amely „becsületes magatartásra, egymás tiszteletben tartására" és "a lehető legmagasabb szintű etikus üzleti magatartásra" szólítja fel az alkalmazottakat. Emellett a munkavállalói szerződésekben kiköti, hogy minden dolgozónak kötelessége jelentenie, ha úgy véli, a cég valamivel megszegi az alapelvet.

A perirat szerint a három dolgozó „gonosznak” ítélte meg a bevándorlási hivatal módszereit, a hatósággal való üzletelés pedig szembement a keresőóriás mottójával. Véleményüknek többször is hangot adtak, ezért bocsátották el őket-állították a károsultak.

Nagy visszhang

Az ügy a Nemzeti Munkaügyi Testület figyelmét sem kerülte el, amely egy ideje már szaglászik a Google után. Arra keresi a választ, hogy a techóriás tisztességtelen gyakorlatokat alkalmaz-e az erősödő munkavállalói szervezkedés megfékezésére. A nagy technológiai cégek szakemberei az elmúlt években azon dolgoztak, hogy nagyobb beleszólásuk lehessen munkaadójuk üzletpolitikájába és projektjeibe. A testület azt vizsgálja, hogy a dolgozói nyomásra meghátráló vezetőségek milyen praktikákat alkalmaztak az irányítás megőrzésére.

Odáig fajult a helyzet, hogy végül a testület folytatta az ügyet a munkavállalók nevében, tavaly bíróság elé állította a Google-t. A hetekig tartó meghallgatásokat egy időre beszüntették, ugyanis nem volt egyértelmű, hogy a munkaügyi testület kényszerítheti-e a Google jogi vezetőjét, Kent Walkert tanúskodásra.

Végül, mint derült égből a villámcsapás, a felperesek néhány napja megállapodtak a Google-lel, ami ellen a testületnek sem volt kifogása, a San Francisco-i bíróság pedig elutasította az ügyet.

Nincs itt semmi látnivaló

A keresőóriás alapvetően azzal indokolta munkavállalói menesztését, hogy az alkalmazottak engedély nélkül fértek hozzá érzékeny információkhoz, dokumentumokhoz, és semmi joguk nem volt arra, hogy megszabják, kivel köt üzletet a cég.

A friss megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, de Laurie Burgess, a dolgozókat képviselő ügyvéd elárulta, hogy érzelmileg kimerültek a Google elleni küzdelemben, amit mérlegelniük kellett azzal szemben, hogy újabb dokumentumokat fedjenek fel a keresőóriás ügyleteiről.

Elég dokumentumot hoztunk nyilvánosságra, és itt az ideje, hogy ügyfeleim tovább lépjenek az életükben

-mondta az ügyvéd.

A Google örömét fejezte ki, hogy a megállapodásnak köszönhetően mindenki elkerülte az évekig tartó jogi eljárásokat.

Ne hagyd ki!