J. R. R. Tolkien Gyűrűk Ura regényéből ismert Argonath szobrok rajza, három ember csónakokkal próbál átkelni a Nen Hithoel folyón, a Gyűrűk Ura jogait eladják
Fotó: Shutterstock

Van 2 milliárd dollárod? Most megveheted a Gyűrűk Ura jogait

A Variety értesülései szerint a Saul Zaentz Company, a cég, amely 1976 óta birtokolja a Tolkien-hagyaték jogait, készen áll arra, hogy megváljon az értékes tulajdonától. Na de mit is jelent ez pontosan?


Egy vállalat mind felett

A Saul Zaentz Company első nekifutásra kétmilliárd dollárra, azaz nagyjából 620 milliárd forintra árazta be J. R. R. Tolkien hagyatékának jogait. Első hallásra ez egy kicsit zavaros lehet, hiszen ott van a Warner Bros., amely a New Line Cinema-n keresztül hat nagy sikerű, Oscar-díjas Peter Jackson-filmet adott ki a Gyűrűk Ura és a Hobbit könyvek alapján, és ne felejtsük el az Amazont sem, amely jelenleg is forgatja a világ eddigi legdrágább sorozatát, amely A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi címmel fog debütálni a piacon.A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi címmel fog debütálni a piacon.

Akkor mégis hogyan lehet az, hogy a Saul Zaentz áruba bocsátja a fantasyk világának egyik legmeghatározóbb szellemi termékét?

Mint említettük, a Zaentz 1976 óta birtokolja a Gyűrűk Urához kapcsolódó filmek, játékok, árucikkek, események stb. jogait, a tulajdonosi szerződésében azonban több kiskapu is található. Példának okául nem tarthat igényt az olyan sorozatokra, amelyek több mint nyolc részből állnak. Egyebek között ennek a kiskapunak köszönhető, hogy az Amazon 2017-ben nagyjából 250 millió dollárért megvásárolhatta A Hatalom Gyűrűihez szükséges jogokat.

Emellett a Warner Bros. is rendelkezik még bizonyos filmfejlesztési jogokkal, ennek köszönhető, hogy hamarosan bemutatja a Gyűrűk Ura: A rohírok háborúja című animációs filmjét.

Mivel azonban az elmúlt néhány évben nem jött ki új élőszereplős film, a Variety szerint a filmjogok jelentős hányada tavaly visszakerült a Zaentzhez.

Mik a lehetőségek?

A helyzet valójában egyszerű. Ha valamely filmstúdió, lelkes befektető, óriáscég, vagy igazából bárki, akinek van elég pénze rá, szeretne egy saját Gyűrűk Urás élményparkot, videojátékot, akciófigurát, musicalt vagy filmsorozatot készíteni, most lehetősége nyílt rá.

Ráadásul a Zaentz „csomagja” tartalmazza a Tolkien többi műveihez tartozó „korlátozott kapcsolódó jogokat” is. Ezek magukban foglalják A szilmarilok és a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről című alkotásokat is.

Sokak szerint részben a forgatás alatt lévő sorozata miatt az Amazon pályázhat a legjobb esélyekkel a hagyatékra.

The Conversation

Ne hagyd ki!