Az Ikea kémkedett a dolgozói után, 1 millió euróra büntették

Franciaországban az illetékes bíróság 1 millió euróra, azaz csaknem 352 millió forintra büntette az Ikeát. Mint kiderült, a svéd bútorkereskedő kémkedett a dolgozói után – írja a BBC.


A francia Le Canard Enchaîné volt az első újság, amely 2012-ben megszellőztette, hogy az IKEA helyi leányvállalata nagy valószínűséggel kémkedik a dolgozói után. Egy belső informátor olyan e-maileket juttatott el a lapnak, amelyekben a vállalat egy biztonsági magáncéggel az alkalmazottak személyes adatairól levelezett. A sajtó felkapta a hírt, viszont egészen idén márciusig kellett várni, hogy a Versailles-i bíróság elé kerüljön az ügy. Az IKEA még a tárgyalások megkezdése előtt menesztett 4 menedzsert, illetve érvénybe léptetett egy új etikai kódexet is. Tűzoltásra jó volt, de a büntetést nem úszta meg. A BBC most beszámolt róla, hogyan döntött a Versailles-i törvényszék.

Megvannak a bűnösök

A Versailles-i bíróságon 15 ember, köztük vezető tisztségviselők és egykori üzletvezető szerepét vizsgálták. Négy rendőr is bíróság elé állt bizalmas információk átadása miatt. Illetve természetesen maga a cég is. A vádirat szerint a vádlottak illegális módon jutottak bizalmas információkhoz, emelyeket aztán a sértettek személyiségi jogait megsértve küldözgettek tovább egymásnak. Az érintett menedzserek az Eirpace biztonsági magánvállalatot bérelték fel, amely a rendőrség embereinek közreműködésével jutott bizalmas, személyes információkhoz. Bár bizonyíthatóan 2009-ig vezették vissza az illegális megfigyeléseket, az ügyészség úgy véli, a törvénytelen adatszerzési gyakorlat akár a kétezres évek elején is működhetett. A bíróság fontosabb, jogerős döntései az alábbiak:

  • Az ügy fővádlottját, Jean-François Paris kockázatkezelési igazgatót 18 hónap felfüggesztett börtönre ítélte és 10 ezer euróra büntette.
  • A francia IKEA egykori vezérigazgatóját, Jean-Louis Baillot-ot 2 év felfüggesztett börtönre ítélte és 50 ezer euróra büntette.
  • A cég jelenlegi vezetőjét, Jean-Pierre Fourès-t 2 év felfüggesztett börtönre ítélte és 20 ezer euróra büntette.
  • A francia IKEA 1 millió eurós pénzbüntetést kapott.
A bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy az IKEA teljesen átszervezte a vezetőségét és létrehozott egy etikai bizottságot is. A tárgyalás megkezdésekor még 3,75 millió eurós büntetést jeleztek előre a cégnek.

Többszáz dolgozó érintett

Mint kiderült, az üzletvezetők arra használták a masszív megfigyelőrendszer,t hogy ellenőrizzék az álláskeresőket, illetve kémkedjenek az alkalmazottak után. A francia IKEA éves szinten 600 ezer eurót költött magánnyomozókra. A kifizetéseket Jean-François Paris kezelte. A vezetők szinte mindenre kíváncsiak voltak, a bűnügyi hátterektől kezdve egészen a szabadidős tevékenységekig. Paris például tudni akarta, hogy az egyik alkalmazottjának miből tellett egy BMW kabrióra, vagy hogy egy másik dolgozója miért csatlakozott a tiltakozó szakszervezeti tagokhoz. De arra is volt példa, hogy azért nem alkalmaztak egy álláskeresőt, mert kiderült, hogy börtönviselt..

Pamela Tabardel államügyész elmondása szerint közel 400 alkalmazott érintett az ügyben.

Az francia IKEA közleményében bocsánatot kért az érintettektől, illetve biztosított mindenkit, hogy mélyen elítéli a történteket.

Ne hagyd ki!