Óriási bírságot kapott miatta a kínai cég
Fotó: Shutterstock

Vitatja a gyermekek védelmében kiszabott bírságot a TikTok

A brit adatvédelmi hatóság szerint a vállalat nagyjából 1,4 millió, 13 év alatti gyermeknek engedélyezte a platform használatát szülői beleegyezés nélkül, adatokat gyűjthetett és használhatott fel, ami az Egyesült Királyságban jogszerűtlen.


Bírságot kapott a TikTok

Majdnem 5,5 milliárd forintnak megfelelő bírságot (12,7 millió font) szabott ki a brit adatvédelmi hatóság (ICO) a TikTokra. A vizsgálatuk megállapította, a kínai cég megsértette az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényeit, és nem védte a gyerekek magánélethez fűződő jogát - írja a BBC.

A jogsértések 2018 májusa és 2020 júliusa között történtek, és csak az utolsó évben 1,4 millió 13 év alatti brit gyermeket érinthettek. Nekik a platform szülői beleegyezés nélkül engedélyezhette fiók létrehozását, pedig ezt az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényei tiltják. Ráadásul a TikTok gyűjthette és fel is használhatta ezeknek a gyerekeknek az adatait.

A HVG megjegyzi, a TikTokot üzemeltető ByteDance jelezte, lépéseket tett azért, hogy a 13 éven aluli gyermekek ne férjenek hozzá a platformhoz, ezért nem ért egyet az ICO döntésével.

Jöhetnek a fizetős videók a TikTokon

Egyébként minden jel arra mutat, olyan funkción dolgozik ByteDance, mellyel a tartalomgyártóik fizetőkapu mögé helyezhetnek egyes videókat a TikTokon. Vagyis csak az tekintheti meg azokat, aki fizet értük.

Az információk szerint a funkció a Series névre fog hallgatni, és egyes kiválasztott tartalomgyártóknál lesz elérhető a kezdeti időszakban. Az alkotók gyűjteményeket készíthetnek, és ezeket egyben adhatják el prémium tartalomként. Egy ilyen gyűjtemény 80 videót is tartalmazhat, darabonként legfeljebb 20 perc hosszúsággal, szemben a hagyományos tartalmak 10 perces limitjével.

A tartalomgyártók maguk szabhatják meg az ilyen gyűjtemények árát 1 és 190 dollár, azaz körülbelül 350 és 65 000 forint között. Azonban a videóknak közösségi irányelveknek kell megfelelniük. Valószínű, hogy nem lehet a platformon felnőtt tartalmakat értékesíteni.

Egyéb változások

Azonban nem ez lehet az egyetlen lényeges változás a TikTokon a közeljövőben. A közösségi médium átalakíthatja a Creator Fund (Alkotói Alap) rendszerét, miután sok panasz éri, hogy keveset fizet. 10 ezerről 100 ezerre növekedhet a részvételhez megszabott minimális követőszám, viszont a jogosultaknak többet fizetne a platform.

Emellett nagyobb összeg ütheti a markát a hosszabb videók készítőinek is. A változásnak előnyös, hogy a korábbiaktól ellentétben már 10 perces videókat is lehet posztolni.

The Conversation

Ne hagyd ki!