Szeptembertől ugrik meg a gyorshajtásér kiróható bírságok összege
Fotó: Shutterstock

Ekkorát emelnek a gyorshajtásért járó bírságokon

Emelkednek a gyorshajtásért járó bírságok szeptembertől. Meg is jelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Mutatjuk, hogyan változnak a büntetések a következő hónaptól.


Emelkednek a gyorshajtásért járó bírságok

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely megemeli a gyorshajtásért és az egyéb közlekedési szabálysértésekért kiszabható pénzbírságok összegét. A rendelet alapján aki 50-es vagy az alatti sebességkorlátozásnál

  • 15-25 km/órával lépi túl a sebességhatárt, 39 ezer forint bírságot kaphat szeptembertől.
  • 25-35-ös túllépésnél 58 500,
  • 35-45-ösnél 78 000,
  • 45-55-ösnél 117 ezer,
  • 55-65-ösnél 169 ezer,
  • 65-75-ösnél 260 ezer,
  • 75 km/órásnál nagyobb sebességtúllépésnél pedig 390 ezer forint büntetés jár.

A HVG hozzáteszi, ha a megengedett legnagyobb sebesség 50 és 100 km/h között van meghatározva, a legalsó, 39 500 forintos sáv a 15-30 km/h-s túllépésért jár, a legfelső 390 ezres pedig ha legalább 105-tel többel ment az illető.

Ha a megengedett legnagyobb sebesség 100 km/h felett van megszabva, 20-35 km/h-s túllépésnél 39 ezer forintos csekk várhat a gyorshajtóra. 110-zel a megengedett tartomány fölött pedig 390 ezres.

65 ezer forintra pedig azokat büntethetik, akik vasúti átjáróba hajtanak a tilos jelzés ellenére. Egyéb behajtási tilalmak megszegése 39 ezerbe kerül.

Ugyancsak 65 ezerrel sújtható az, aki megszegi a kötelező haladási irányt. A leállósávon való haladás pedig 130 ezer forint bírságot vonhat maga után.

Mindemellett ha a sofőr véralkoholszintje 0,30 gramm/liter alatt marad, vagy a levegőalkohol-koncentrációja kevesebb mint 0,15 milligramm/liter, akkor 39 ezer forintra bírságolható. Ennél nagyobb értékeknél 130 ezerre rúg a büntetés.

Drágul a BKK-vonaljegy és gyűjtőjegy, a bérlet ára marad

Egyébként szintén szeptembertől 450 forintra emelik a BKK-vonaljegyeket is. A buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a 10-es gyűjtőjegy 4 ezer forint lesz, a bérletek ára nem változik - jelentette be a főpolgármester a Facebook-oldalán a napokban. Jelenleg 350 forintba kerül a vonaljegy, és 3 ezer forint a gyűjtőjegy ára.

Meg kell emelnünk a BKK-vonaljegyek árait, hogy a bérletekét ne kelljen és biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés

- idéztük Karácsony Gergely.

Hozzátette: a vonaljegyek ára tíz éve változatlan, a MÁV, a Volán és számos nagyváros már árat emelt az elmúlt hónapokban; "Budapesten sem tehetünk mást". A főpolgármester a bejegyzésben kitért arra, hogy jelenleg a magyar városok közül Budapesten az egyik legolcsóbb a vonaljegy.

Tájékoztatása szerint azért emelték a jegyárat, hogy a bérletek árát ne kelljen, és hogy arra ösztönözzék az embereket, hogy alkalmi jegyvásárlás helyett inkább bérletet vegyenek, és ha már bérletük van, akkor még többet használják a közösségi közlekedést.

A jegyáremelkedéssel kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte, az elmúlt évek gazdasági folyamatai, az energiaárak drasztikus emelkedése és az általános infláció miatt vált szükségessé ez a lépés. A BKK ismertette azt is, hogy a járvány vége óta egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedéshez, de összességében jelentősen csökkent a BKK jegyárbevétele az elmúlt négy évben: 2022 végére 16 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019-ben, miközben az energiaárak növekedésével és az általános inflációval a kiadások drasztikusan emelkedtek.


Ne hagyd ki!