Bitcoin és cardano kriptovaluták fantáziaérméi egy alaplapon
Fotó: Unsplash

Milliárdos büntetést kaptak a tilosban járó kriptocég alapítói

Bűnösnek vallották magukat a BitMEX kriptotőzsde alapítói a banktitokra vonatkozó törvény megsértésében, mivel nem hoztak létre egy hiteles, pénzmosás elleni programot - közölte az Egyesült Államok manhattani ügyészsége.Lelkiismeretfurdalás?

Arthur Hayes és Benjamin Delo, akik 2014-ben alapították a BitMEX tőzsdét, elfogadták a bíróság döntését, melynek értelmében fejenként 10 millió dollár, azaz nagyjából 3,3 milliárd forint bírságot fizetnek be a vádalku részeként.

Damian Williams, New York déli körzetének ügyésze úgy látja a helyzetet, hogy a vádlottak a pénzügyi piacok „árnyékvilágában”, szabálysértő módon üzemeltették platformjukat.

Delo szóvivője azt mondta, már megbánták, hogy nem állították fel időben a megfelelő ügyfélazonosító programot. Hozzátette, Delo minden erejét arra fogja fordítani, hogy jóvá tegye tettét, és jótékony célokat támogasson. Hayes szóvivője annyit közölt, ügyfele vállalja a felelősséget tetteiért, és már várja, hogy maga mögött tudhassa az ügyet.

Hosszú huzavona

A párost Samuel Reed társalapítóval és Gregory Dwyerrel alkalmazottal együtt 2020 októberében vádolták meg azzal, hogy nem teljesítették a szövetségi törvény által előírt ügyfélazonosítási elvárásokat. Az ügyészek akkor azt mondták, hogy a BitMEX a hiányosságok miatt a pénzmosás és a szabálysértés tökéletes eszközévé, már-már iskolapéldájává vált.

Reed és Dwyer ártatlannak vallotta magát.

A friss bírósági ítélet fél évvel azután született, hogy 2021 augusztusában a BitMEX 100 millió dollárt különített el, hogy visszafizesse azokat a pénzeszközöket, amelyeket jogellenesen, kriptovaluta kereskedés céljából fogadott el ügyfeleitől. Az összeg az ügyfél-átvilágítás elmulasztásáért kiszabott bírságot is fedezte.

Ne hagyd ki!