A spanyol versenyfelügyelet (CNMC) összesen nyolc vállalatot büntetett meg, amelyek a vádak szerint 15 éven keresztül trükköztek a vasúti jelzőrendszerekkel kapcsolatos közbeszerzési szerződésekkel.Visszaesők

A CNMC tájékoztatása szerint a vállalatok, köztük a Siemens és a Nokia 2002 és 2017 között összesen 4,1 milliárd euró értékben osztottak fel egymás között közbeszerzési pályázatokat, amelyeket az Adif nemzeti vasúti infrastruktúra-üzemeltető finanszírozott. A felügyelet kartellezés miatt összesen 127,3 millió eurós, átszámítva nagyjából 45,3 milliárd forintos büntetést szabott ki. A CNMC egy 2019-es nyomozás után indított vizsgálatot a szóban forgó vállalatok ellen, amely során egy hasonló kartellre csapott le a felügyelet. A most megbüntetett cégek közül sok a két évvel ezelőtti, vasúti villamosítással kapcsolatos pályázati ügyben is érintett volt. A CNMC azt állítja, hogy a vádlottak tevékenysége különösen károsnak minősül, ugyanis a szerződések időtartama miatt a kartellezés hatásai 2040-ig érezhetők lesznek. A tilosban járó vállalatok 10 top vezetője külön büntetésben részesült, amelyek összértéke meghaladja a 483 ezer eurót (172 millió forint).

Tagadó együttműködés

A legnagyobb büntetést, nevezetesen 30 millió eurót az ACS építőipari cég leányvállalata, a Cobra kapta. A Siemens-t és a leányvállalatát, a Siemes Rail-t összesen 28,9 millió euró, a Nokia-t pedig 24 millió euró befizetésére kötelezte a versenyfelügyelet.

A Siemens tájékoztatta a hatóságot, hogy mindenben együttműködik, és még a büntetés bejelentése előtt végrehajtotta a szükséges szervezeti és személyzeti intézkedéseket.

A Siemens zéró toleranciát alkalmaz a korrupcióval szemben

- áll a cég közleményében.

A Nokia szóvivője szerint a vállalat teljes mértékben együttműködött a CNMC-vel, és úgy véli, jogszerűen járt el a pályázati forrásokkal.

Fellebbezünk a döntés ellen, és addig is kérni fogjuk a szankciók felfüggesztését

- mondta a szóvivő.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!