Egy amerikai színekre festett ököl összeüt egy orosz színekre festett ököllel egy fekete háttér előtt
Fotó: Shutterstock

Kiadtak egy orosz hekkert az USA-nak, sokat tudhat

Vlagyiszlav Kljusint és négy társát több millió dolláros csalással vádolják. Svájc adta ki.Az információ értéke

Az amerikai hatóságok szerint a korábban egy kiberbiztonsági cégnél dolgozó orosz állampolgár olyan számítógépes hálózatokat tört fel, amelyeket számos vállalat használt negyedéves és éves pénzügyi nyilvántartásainak tárolására, továbbítására. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeltnek (SEC) címzett dokumentumok érzékeny információkat tartalmaztak a cégek teljesítményéről, amelyek az orosz férfi tőzsdei kereskedésre használt fel, mielőtt hivatalosan nyilvánosságra hozták volna az adatokat.

Négy társával, Iván Jermakovval, Nyikolaj Rumjancevvel, Mihail Irzakkal és Igor Szladkovval együtt befektetési szolgáltatásokat is kínált, amelyekért cserébe a befektetők nyereségének 60 százalékát kérte el. A vádlott több millió dollárt keresett az ellopott adatoknak köszönhetően.

A csalássorozatban olyan cégek érintettek, mint az IBM, a Steel Dynamics, az Avnet, a Tesla, a Box, a Roku, a Kohl's Corporation, a Datadog, az Altra Industrial Motion Corp és a The Nielsen Company.

A férfit Svájc adta ki az USA-nak.

Mélyre nyúló szálak

Kljusin, Jermakov és Rumjancev a moszkvai székhelyű, M-13 nevű informatikai cégnél dolgozott, amely egyebek között szimulált behatolásokkal ellenőrizte partnerei informatikai rendszereinek biztonságát. A cég honlapja szerint az M-13 ügyfelei között megtalálható az Orosz Föderáció elnöki hivatala, az Orosz Föderáció kormánya, szövetségi minisztériumok és regionális állami végrehajtó szervek is.

A gyanúsítottak kapcsolata a kormánnyal ennél is mélyebbre nyúlik, ugyanis Jermakov az orosz katonai hírszerző szolgálat (GRU) egykori tisztje.

Ha letartóztatják, Jermakovot a 2016-os amerikai választásokat célzó hackelésekkel kapcsolatban is kérdőre vonják. Ezenkívül a gyanú szerint részt vett a nemzetközi doppingellenes ügynökségekkel, sportszövetségekkel és doppingellenes tisztségviselőkkel kapcsolatos hacker- és félretájékoztatási műveletekben.

Kljusinra szövetségi értékpapír-csalás vádjával akár 20 év börtön és 250 ezer dolláros pénzbírság is kiszabható.

Ne hagyd ki!