adományok felirat egy írógépben
Fotó: Markus Winkler / unsplash

Megsérthették Paul Newman végakaratát, perelnek a lányai

Paul Newman két lánya pert indított a Newman's Own Alapítvány ellen, azt állítva, hogy a jótékonysági szervezet néhai édesapjuk akaratával ellentétesen járt el.


Newman 1982-ben alapította a Newman's Own élelmiszeripari vállalatot. Első terméke az olajos-ecetes salátaöntet volt, amelyet Newman és barátja, A. E. Hotchner író és szerkesztő készített. Az öntet nagy sikert aratott, és a páros úgy döntött, hogy a bevételt jótékony célra fordítják.

Ma a Newman's Own számos terméket gyárt, egyebek között limonádét, popcornt és Newman-Os sütiket. A színész 2005-ben, három évvel a halála előtt létrehozta a Newman's Own Alapítványt is, hogy a Newman's Own termékekből származó nyereséget jótékonysági célokra ajánlja fel, különös tekintettel a rászoruló gyermekek megsegítésére. Az alapítvány az évek során több mint 570 millió dollárt (233 milliárd forint) osztott szét több ezer szervezet között − írja a CNN.

A héten benyújtott panaszban Susan Newman és Nell Newman azzal vádolta az alapítványt, hogy nem követte apjuk elképzelését.

A kereset szerint az alapítvány csak akkor használhatja Newman nevét és képmását a Newman's Own termékeken, ha évente 400 000 dollárt (164 millió forint) ad mindkét lányának, hogy azt az általuk választott jótékonysági szervezeteknek adják. A közelmúltban az alapítvány azonban úgy döntött, hogy ezt az összeget a felére csökkenti.

A filantróp szervezeteket övező gyakorlatok nem teszik lehetővé, hogy örökös finanszírozási allokációkat hozzanak létre bárki számára. Bár a Newman család továbbra is ajánlásokat kér a támogatásra érdemes szervezeteknek, a finanszírozási döntéseinket minden évben meghozzuk

− mondta a Newman's Own Alapítvány szóvivője.

Susan és Nell Newman 1,6 millió dolláros (6,5 milliárd forint) kártérítést követel, valamint azt, hogy az alapítvány a jövőben tartsa be néhai édesapjuk utasításait.

A milliárdosok között szép számmal találunk jótékony adakozókat, és a tendencia csak nő: Bill Gates például teljes vagyonától készül megválni, erről itt írtunk; Jeff Bezos erre költ; és Zuckerberg alapítványa is sokat fordít jótékony célokra, ezt itt fejtettük fel.

Ne hagyd ki!