Rengeteg kamera figyel két nőt az utcán egy ajtó mellett, titkosításnak nyoma sincs
Fotó: Unsplash

Ha törvényt sértesz, lőttek a titkos e-mailezésnek, Svájcban

A végpontok közötti titkosítást biztosító ProtonMail e-mail szolgáltató felhasználói adatokat adott át a hatóságoknak. A vállalat nem tagadja a tettét, amelyre nyomós oka volt.Világhírű támogató

A svájci székhelyű ProtonMail vállalat szolgáltatásainak legfőbb jellemzője az, hogy végpontok közötti titkosítást biztosít. Ez azt jelenti, hogy a küldő és a fogadó feleken kívül senki nem férhet hozzá az elküldött üzenetekhez. A cég honlapjának tájékoztatása szerint a titkosított e-maileket nem lehet harmadik felekkel megosztani. A titkosítás mellett az IP címek sem kerülnek naplózásra, amelyek így nem kapcsolhatók hozzá egyetlen „anonim" fiókhoz sem. Legalábbis a cég sokáig így hirdette szolgáltatásait. A ProtonMail profizmusát jelzi, hogy a napokban Sir Tim Berners-Lee, az internet feltalálója is csatlakozott a vállalat tanácsadó testületéhez.

A magánszféra elkötelezett híve vagyok – a Proton értékei, az, hogy a felhasználók saját maguk ellenőrizhetik az adataikat, szorosan illeszkednek az internet teljes potenciáljáról alkotott nézeteimhez.

-mondta Sir Tim a csatlakozása apropóján.

Most azonban úgy néz ki, hogy a felhasználóknak csak akkor van hatalmuk a saját adataik felett, ha azt a cég is úgy akarja. Pontosabban a svájci államvezetés.

Megkötött kezek

Történt ugyanis, hogy a ProtonMail hivatalos felszólítást kapott a svájci hatóságoktól, amelyben felhasználói adatokat kértek a vállalattól. A cég tájékoztatása szerint a kérés egy olyan csatornán érkezett, amely kifejezetten a komoly bűntényekre van fenntartva. A svájci törvények értelmében a ProtonMail-nek együtt kell működnie a hatóságokkal, ha bűncselekménnyel kapcsolatos ügyről van szó, így nem tehetett mást, átadta a rendelkezésre álló adatokat. A törvény emberei egy klímavédelmi aktivista tevékenységeire voltak kíváncsiak, akit a francia rendőrség korábban letartóztatott.

A történtek hatására a cég átírta a honlapján megjelenő információkat, egyebek között az IP címekre vonatkozó szabályokat:

Ha megsérted a svájci törvényeket, a ProtonMail jogilag kötelezhető arra, hogy naplózza az IP címedet egy svájci bűnügyi vizsgálat részeként-olvasható a cég angol nyelvű honlapján.

A vállalat egyébként elkötelezett híve a transzparenciának, ezért weboldalán minden információ kérvényezést nyilvánosan közzétesz. A céget tavaly több mint 3500 eset kapcsán kereste meg a svájci hatóság, 2017-ben ez a szám csupán 13 volt.

A ProtonMail közleménye szerint támogatja az aktivistákat, akiknek a teljes anonimitás érdekében azt javasolja, hogy a Tor böngészőt használják üzenetküldésre. Továbbá biztosítottak mindenkit, hogy a vállalat senkiről nem tud adatokat gyűjteni, az IP naplózást is csak akkor alkalmazzák, ha jogilag kötelezik őket rá.

Ne hagyd ki!