A Facebook által birtokolt WhatsApp egyik fő szolgáltatása a végpontok közötti titkosítás, ami tökéletes biztonságot nyújt a felhasználóknak. A Pro Publica nonprofit oknyomozó hírportál értesülési szerint azonban a valóság ennél árnyaltabb.Mizu van, WhatsApp?

A világ egyik legnagyobb applikációja a WhatsApp, amelyet emberek milliárdjai használnak nap mint nap. Népszerűségének egyik kulcsfontosságú tényezője a végpontok közötti titkosítás. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a küldő és a fogadó feleken kívül, senki, még a WhatsApp vagy a Facebook sem látja, hogy miről folyik a diskurzus. A Pro Publica oknyomozó cikkéből kiderült, hogy a valóság ennél árnyaltabb. Na de miről is van szó?

Ezerszeresen biztosított biztonság

A hírportál vizsgálata rámutatott, hogy a Facebook az austini, a szingapúri, a dublini és texasi irodaházaiban ezernél is több alvállalkozót foglalkoztat, akiknek „egyetlen" dolguk van: az, hogy naponta több millió felhasználói tartalmat megvizsgáljanak. Valahogy ez az egész nem egyeztethető össze a titkosítással. Vagy mégis? Kiderült ugyanis, hogy bizonyos esetekben az említett moderátorok vissza tudják fejteni a titkos üzenteket. Erre akkor kerülhet sor, ha egy felhasználó saját maga jelent egy tartalmat az ellenőrző szerveknek, vagy ha az app saját algoritmusa jelez kifogásolható kontentet.

A Facebook egyik szóvivője elmondta az Insider-nek, hogy a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy jelentsék a kényes, bántó, elfogadhatatlan tartalmakat. Amint ez megtörténik, akkor az említett vállalkozók egyike elolvashatja, megvizsgálhatja a legfrissebb üzeneteket, amelyeket a jelentő fél kapott a „feljelentett" felhasználótól. Tehát az üzeneteket egy bizonyos szintig az app vissza tudja fejteni. Persze szigorúan az emberek védelme érekében.

Urai vagyunk a helyzetnek

A Facebook továbbra is kitart az álláspontja mellett, amely szerint a vállalat nem tudja lehallgatni a WhatsApp-os hívásokat, és nem tud belekukkantani az üzenetekbe sem.

A WhatsApp minden egyes nap több mint 100 milliárd üzenetet véd meg a végpontok közötti titkosítással, ezzel segítve a felhasználók biztonságos kommunikációját. Úgy építettük fel a szolgáltatásainkat, hogy korlátozva legyenek az általunk begyűjtött adatok, miközben lehetőségünk legyen arra, hogy kiszűrjük a spam-eket, kivizsgáljuk a fenyegetéseket és kitiltsuk azokat, akik az online bántalmazás legrosszabb formáit testesítik meg.

-közölte a WhatsApp szóvivője az Insider-rel.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!