Az Írországi Adatvédelmi Bizottság 225 millió eurós, átszámítva a 80 milliárd forintot közelítő büntetést szabott ki a WhatsApp-ra az adatvédelmi szabályok megsértése miatt.


Koboldok, sör, Facebook

A bizottság korábban még soha nem szabott ki ekkora bírságot egyetlen vállalatra sem. Sőt, a GDPR előírásokhoz köthető bírságok listáján is a második helyet foglalja el a WhatsApp esete, közvetlenül az Amazon mögött. És hogy miért pont az ír felügyelet vágta meg az appot? Azért, mert a WhatsApp anyavállalatának, a Facebooknak az európai főhadiszállása Írországban van, így a vállalat legfőbb szabályozója az Írországi Adatvédelmi Bizottság. A WhatsApp bejelentette, hogy nem ért egyet a döntéssel és a bírság nagyságával, így biztosan fellebbez a határozat ellen.

Miről van szó?

A büntetés egy 2018-ban indult vizsgálathoz kapcsolódik, amely azt volt hivatott megállapítani, hogy a WhatsApp kellően átláthatóan kezeli-e a felhasználói adatokat. A felmerülő problémák rendkívül technikai jellegűek voltak. A felügyelők egyebek között azt elemezték, hogy a cég megfelelően tájékoztatta-e a felhasználókat az adataik kezeléséről, illetve, hogy mennyire voltak világosak az adatvédelmi irányelvei. Az utóbbiakat egyébként a cég az elmúlt években többször is módosította. A bizottság döntése azt jelzi, hogy a cég nem tett eleget a GDPR előírásoknak.

A WhatsApp elkötelezett amellett, hogy biztonságos és privát szolgáltatást nyújtson. Rengeteget dolgoztunk azon, hogy az általunk nyújtott információk átláthatóak és átfogóak legyenek, és a jövőben is erre fogunk törekedni. Nem értünk egyet a 2018-as transzparenciánkkal kapcsolatos döntéssel, és úgy véljük, hogy a büntetések teljesen aránytalanok.

-mondta a WhatsApp szóvivője.

Ha valakit érdekel az Európai Adatvédelmi Testület vizsgálatának mind a 266 oldala, EZEN A LINKEN megtalálja.