Svájc hőfödte hegycsúcsok, piros-fehér zászlóval
Fotó: Shutterstock

A pontos órák országában bevezetik a Lex Netflixet

Svájcban a nagy streamingszolgáltatók hamarosan helyi bevételeik egy részét az ottani filmgyártásra fordítják. Az erről szóló vasárnapi népszavazáson a válaszadók 58 százaléka támogatta a javaslatot.

A Netflix tiszteletben tartja a döntést, és együttműködik a svájci kormánnyal a szabályozás bevezetésében.

Lex Netflix

A kötelező érvényű népszavazáson az úgynevezett „Lex Netflixről” kérdezték meg a voksolókat, amely szerint a globális streamingszolgáltatóknak a svájci bevételeik 4 százalékát kellene helyi tartalmakra fordítaniuk.

Ez többféleképpen is megvalósulhat:

  • vásárolhatnak svájci készítésű műsorokat,
  • maguk is gyárthatnak ilyeneket, vagy
  • befektetési alapba szállhatnak be.
Hiszünk abban, hogy egy jó sztori bárhonnan érkezhet, korábban is fektettünk pénzt svájci tartalmakba

- közölte a Netflix egyik szóvivője. A Disney és az Amazon nem kommentálta a hírt. A Netflix sötét negyedévet zárt, ezért több fronton is költségcsökkentésre kényszerül, a Disney viszont szépen teljesített.

A referendum végeredménye bizonyítja a svájci filmgyártás kulturális jelentőségét

- értékelt Alain Berset svájci belügyminiszter.

Hasonló szabályozásokat már más európai országokban is bevezettek. Portugáliában a streamingszolgáltatók bevételeik 1 százalékát az ottani filmintézetnek adják. Dánia és Spanyolország is hasonló lépést fontolgat. A franciák és olaszok arra kötelezik a streamingszolgáltatókat, hogy bevételeik egy részét európai, francia illetve olasz nyelvű tartalmakba fektessék.

Frontex és szervadományozás

Két másik ügyben is megkérdezték a svájciakat ugyanezen a népszavazáson. Az emberek 72 százaléka támogatta, hogy az európai határőrség, a Frontex több pénzt kapjon. Ellenkező esetben a svájciak kikerülhettek volna az útlevélmentes utazást biztosító schengeni zónából.

Végül a „feltételezett beleegyezés” modelljéről is döntöttek, vagyis arról, hogy az elhunytak szervei szabadon felhasználhatók, ha életükben máshogy nem rendelkeznek. Az alpesi országban eddig csak abból lehetett szervdonor, aki még életében kifejezetten hozzájárult ehhez. Most a válaszadók 60 százaléka támogatta a változtatást. 2021-ben a 8,6 milliós országban 72 ember halt meg a szervre várakozók közül. Az új modellben a hozzátartozók még mindig megtilthatják az elhunyt szerveinek felhasználását.


Ne hagyd ki!