A 25 év felettiek többsége érezhetett bérfeszültséget a munkahelyén az szja-kedvezmény miatt
Fotó: Shutterstock

Meglepő következményekkel járhat a fiatalok szja-mentessége

A fiatalok harmada tervezheti, hogy új munkahelyet keres az szja-mentesség szövődményeként. Emellett a 25 év felettiek negyedének is megfordulhatott a fejében az álláscsere a kedvezmény hatására. A lehetséges váltásuk okai azonban gyökeresen eltérnek egymástól.


Új kedvezmény a fiataloknak

Új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alattiak idén január 1-től. Onnantól nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük egy bizonyos szintig az összevont adóalapba tartozó, meghatározott jövedelmeik után. Az ezzel élő fiatalok számlájára emiatt februártól akár több tízezer forinttal magasabb fizetés érkezhetett a megelőző hónapokhoz képest – írja a Napi.hu.

A kedvezménnyel kapcsolatosan a DreamJo.bs újgenerációs állásportál készített a közelmúltban egy felmérést számos munkáltató és munkavállaló megkérdezésével.

A kutatás szerint a válaszadó cégek kétharmada úgy véli, hogy még nem látni pontosan a vállalat életében az szja-mentesség kedvező vagy kedvezőtlen hatásait. A megkérdezett harmada viszont pozitívnak érzékeli a változást, amíg elhanyagolható a negatív tapasztalatokról beszámolók száma. A munkavállalók nyilatkozatai azonban másról árulkodnak.

Bérfeszültség léphetett fel

A válaszadó 25 év alattiak nagyjából 70 százalékának tapasztalata azt mutatja, hogy a munkaadóikat nem érdeklik a kedvezményből eredő bérfeszültségek köztük és az idősebb kollégáik között.

A felmérésből az is kiolvasható, hogy elhanyagolható lehet azon cégek száma, ahol a fiatalok szja-kedvezménye miatt csökkentették a 25 év alattiak fizetését, vagy növelték az idősebbekét.

A kutatás szerint a megkérdezett cégek 70 százaléka valóban nem készül lépni az ügyben, ami akár problémákat is szülhet, hiszen a válaszadó fiatalok harmada, az idősebbek pedig kétharmada érzékelt bérfeszültséget a munkahelyén a kedvezmény miatt.

A 25 év felettiek negyede esetében pedig a munkahelyváltás gondolata is felmerült emiatt. Továbbá a fiatalabbak harmadának is megfordult a fejében a váltás a közelmúltban, de teljesen más okból. Ők úgy látják, hogy az új kedvezmény nyomán újabb, kedvező lehetőségek nyíltak meg a számukra a munkaerőpiacon.

Erre költik a pénzt a fiatalok

A kutatás a munkahelyi tapasztalatokon túl kitért arra is, hogy leginkább mire költik a fiatalok az szja-kedvezményből származó többletjövedelmüket. Erre a következő válaszok érkeztek:

  1. Élelmiszerre és rezsi - 40 százalék
  2. Tanulás és fejlődés - 20 százalék
  3. Szórakozás - 20 százalék
  4. Befektetés és megtakarítás - 10 százalék
  5. Kisebb, de említésre méltó részben pedig felmerült az utazás és az albérlet fizetése is

A válaszadó fiatalok közel fele azt nyilatkozta, hogy nagy mértékben segíti a megélhetésében az szja-mentesség. Nagyjából 40 százalékuk kisebb mértékű javulást érez az életében a kedvezmény miatt, tíz százalékuk életminőségére a feleletek alapján viszont nem változott.

Ne hagyd ki!