Fiatal nő ül egy széken állásinterjúra várva
Fotó: Shutterstock

Ha ezeket megfogadod, nem fogsz lefagyni az állásinterjún, kérdezzenek bármit

Bármilyen alaposan is felkészülsz egy állásinterjúra, érkezhetnek váratlan kérdések, amiktől leesik az állad. Íme, néhány trükk a hasonló helyzetek kezelésére.

Egyetlen lefagyás nem kell, hogy az egész interjút elrontsa. Számba vettünk néhány lehetséges szcenáriót.

Fogalmad sincs, hány lufi férne el a teremben

Az állásinterjún olykor szeretnek meghökkentő kérdéseket föltenni. Ilyenkor a kérdező a pontos válasz helyett sokkal inkább arra kíváncsi, hogy hogyan közelítesz meg egy problémát. Elmondhatod, milyen információra volna szükséged a kérdés megválaszolásához, és hogyan gyűjtenéd be ezeket. Ha hasonló, matematikai jellegű fejtörőt kapsz, nem kell tehát kétségbeesned, ha nem dobod be azonnal a megfelelő számot, elég, ha csak hangosan gondolkodsz.

Nincs meg a tapasztalatod, amiről kérdeznek

Egy állásinterjúra készülve jó, ha átgondolunk pár olyan történetet, amelyek megvilágítják korábbi karrierállomásainkat, az értékünket és a tapasztalatainkat.

A kérdező akar majd hallani arról, hogyan birkóztál meg kemény feladatokkal a korábbi állásaidban. Ha azonban nem rendelkezel azzal a speciális tapasztalattal, amiről kérdeznek, kieshetsz a pixisből.

Hacsak nem használod fel azokat a történeteket, amiket átgondoltál.

Ez például jó válasz lehet:

Ugyanilyen helyzetben még nem voltam, de egy hasonlót így oldottam meg.

A másik lehetőség, hogy felvázolod, hogyan oldanád meg a felvetett problémát, ha szembetalálkoznál vele.

Hirtelen nem tudsz mit mondani

Semmi baj nincs azzal, ha egy picit gondolkodsz, mielőtt válaszolsz.

Azt mondhatod:

Ez egy nagyon jó kérdés, hadd gondoljam át.

Majd tarts egy kis szünetet, azalatt összegyűjtheted a gondolataidat.

Úgy is időt nyerhetsz, ha megismételed a kérdést:

Lássuk, jól értettem-e. Arra kíváncsi, hogy ...

Ha tényleg semmi nem jut eszedbe, ezt nyugodtan bevallhatod, egyben javasold, hogy térjetek vissza a témára az interjú végén.

Valami rosszat akarnak rólad hallani

Az interjúztató olykor a legnagyobb gyengeségedre kíváncsi, arra, hogyan oldottál meg egy konfliktusos helyzetet egy kollégával, vagy egy olyan feladatra, ami kifogott rajtad.

Ez lehetőséget nyújt arra, hogy happy endes történetet osszál meg. Például nyomatékosítsd, hogy mit tanultál a helyzetből, vagy mit tudsz tenni a jövőben, hogy ne kövesd el ugyanezt a hibát.

Hazafelé jut eszedbe a jó válasz

Amint vége az interjúnak, természetesen sokkal jobb válaszok fognak eszedbe jutni, mint élesben. Ha valamiben hibáztál, vagy volt olyan kérdés, amire nem tudtál válaszolni, a köszönő e-mailben kiköszörülheted a csorbát.

Ebben általában megköszönöd a találkozót, az időt, amit rád szántak, de néhány fontos „lépcsőházi gondolat” is belekerülhet.

A sikeres állásinterjúhoz ebben a cikkben további tippeket találhatsz.


Ne hagyd ki!