Magyarok Londonban

Számtalan kemény, olykor politikai természetű vita robbant ki itthon az elmúlt években arról, hogy mennyien is vannak a Nagy-Britanniában élő, dolgozó magyarok. Mindenki más adatsorra hivatkozott, de a Brexit után erre is megvan a válasz.


December végéig 131 120 magyar regisztrált a Brexit utáni tartós letelepedési engedélyért az Egyesült Királyságban. Az év utolsó három hónapjában 18 790-en jelezték, hogy a britek EU-kilépése után is maradnának a szigetországban. A brit belügyminisztérium nyilvántartása szerint magasabb negyedéves adatra 2019 végén volt legutóbb példa. A regisztrációra még fél évük van az ott élőknek.

Azok a személyek, akik 2020 januárja előtt érkeztek a szigetországba, egyszerű regisztráció után gyakorlatilag automatikusan megkapják a tartós letelepedési engedélyt. A jelenlegi tendenciát látva a letelepedni szándékozó magyarok végső száma 200 ezer körül is lehet.

Itt állunk a listán

Az országokra lebontott lista élén a lengyelek és a románok állnak 911 240, illetve 836 980 kérelemmel. A nagy tagországok állampolgárai közül az olaszok 472 300, a spanyolok 301 790, a franciák 192 800, a németek 135 240 beadvánnyal szerepelnek az összesítésben. A belügyminisztérium statisztikája szerint a magyarok a középmezőnyben járnak.

Január elseje volt a vízválasztó

Az összegzés szerint az elbírált folyamodványok 54 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 43 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Az utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Akik tavaly december 31-ig érkeztek az Európai Unióból letelepedési szándékkal Nagy-Britanniába, ugyanolyan jogosultsággal kérhetnek tartózkodási engedélyt, mint azok, akik már hosszabb ideje Nagy-Britanniában élnek. Az idei év első napjától azonban az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre a brit kormány új, egységes bevándorlási szabályozást léptetett életbe, amely - főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján - pontozásos kritériumrendszer alapján bírálja el a letelepedési kérelmeket.


Ne hagyd ki!