A gazdasági nehézségek ellenére kelendők a luxusingatlanok hazánkban is
Fotó: Shutterstock

Megszorult a herceg, 105 milliárdért árulja londoni házát

Eladó London ledrágább családi háza, a Regent’s Parkban található The Holme (a borítóképünkön látható). A négy holdon elterülő ingatlan 250 millió fontért, átszámítva több mint 105 milliárd forintért kelhet el. Az anyagi problémái miatt válna meg tőle az egyik szaúdi herceg.


Eladnák London legdrágább családi házát

A Holme-nak csupán résztulajdonosa a szaúdi királyi család egyik tagja, Abdullah bin Halíd bin Szultán al-Szaúd herceg, hiszen a ház tulajdonosi lapján több családtag szerepel. De a Financial Times információi szerint a hercegnek járt le egy jelentős kölcsöne, ezért kényszerülnek eladni a házat, ami felett jelenleg csődgondnokok rendelkeznek. Az értékesítésért felelős ingatlanügynökséghez több ajánlat érkezett.

A Telex megjegyzi, Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös az elmúlt években lecsapott a korrupciógyanús családtagjaira. Emiatt a rokonai manapság igyekeznek nem kérkedni a vagyonukkal. Ez súlyos tényezője lehet annak, hogy az ingatlan eladása mellett döntöttek.

Egyébként az előkelő helyen található, 205 éves épület eredetileg James Burton grúz ingatlanfejlesztő otthona volt, akinek több londoni városrész mai kinézete köszönhető.

A szakértők szerint jó esély van rá, hogy az épület rekordáron cseréljen gazdát. Azonban szinte névtelenül lehetett az utóbbi években Londonban ingatlanokat vásárolni, ezért nagyot ugrott a külföldi befektetők száma, ami miatt a kormány szigorított az ingatlanvásárlásra vonatkozó szabályokon.

Egyébként az jelenlegi rekordtartó a Rutland Gate 2-8A házszámmal jelzett ingatlan. Egy 45 szobás kúria, amit 2019-ben Hszü Csia-jin, az Evergrande alapítója vett meg 210 millió fontért.

Ütésálló a magyar luxusingatlan-piac

Egyébként nem csökken a kereslet a folyamatban lévő luxusingatlan-projektekre Magyarországon. Annak ellenére sem, hogy a négyzetméterenkénti kínálati átlagárak elszálltak. Az árcsökkenés kizárt, hiszen a közeljövőben nem indulnak új projektek.

A luxus-lakóingatlanok piacát sem a Coviddal terhelt elmúlt pár év, sem a háború kitörése utáni időszakban történtek nem érintették hátrányosan, az infláció pedig egyenesen kedvezett a szektornak, a befektetők ingatlanba menekítik a pénzüket. (…) A kétmillió forintos négyzetméterárat 2018 tavaszán az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasházra merték kitenni, amely nem sokkal később elsőként lépte át kínálati áraival a 3 milliós határt is

– mondta Kacsmarik Ágnest, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetője januárban.

Amíg 1,5-2 milliós négyzetméterárak voltak jellemzők a luxuskategóriában négy éve, manapság 2,5 millió felett jár az átlag. Azonban a 4 millió forintos árat is megfizetik a vevők egy-egy full panorámás prémium lokációjú penthouse-ért.

A beruházók egyelőre visszatartják az új projekteket, így a kínálat nem tud bővülni. Emiatt szinte kizárt az árcsökkenés ebben az ingatlanpiaci szegmensben.

Az infláció mértékétől ugyan elmaradó mértékű, de határozott áremelésre számítunk 2023-ban

- tette hozzá a szakértő.

Ne hagyd ki!