A környék vendéglátóipari egységeinek több mint a 40 százaléka biztosan tönkrement, nem tudja már újrakezdeni - jelentette ki a VII. kerület polgármestere.


Niedermüller Péter az ATV-ben kijelentette, hogy a turizmus, a vendéglátóipar „elért a falig" innen nincs tovább. A biztosan befuccsoló üzletek mellett a vendéglátóhelyek nagyjából 20-30 százaléka véleménye szerint még mindig billeg, vagyis nem tudni, hogy képes lesz-e talpon maradni.

A DK politikusa szerint állami feladat lenne a működéshez, fenntartáshoz szükséges összegek biztosítása. Itt ugyanis nem csak éttermekről van szó, hanem egy mögöttük lévő hatalmas iparágról - tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat moratóriumot hirdetett a bérleti díjakra, és arról is megindult az ötletelés, hogy mi legyen a teraszhasználati díjakkal. A fővárosi iparkamara pedig intézkedési tervet dolgozott ki a vállalkozások támogatására.

Kormányzati lépések

A kormány éppen a napokban döntött úgy, hogy nem utólag, hanem előre kifizeti a bajba jutott iparágakban, így a vendéglátásban is a bértámogatásokat. Orbán Viktor miniszterelnök pedig egy csütörtöki fórumon bejelentette, hogy kamatmentes hitellel segítik a rászoruló kisvállalkozásokat. Az intézkedés várható hatásait ITT foglaltuk össze.


Friss

Fotó:123RF

Hétfőtől bezár az ország, itt vannak a legfrissebb tudnivalók

A miniszterelnök úgy látja, most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!