Három halom pénzen három figura egyik örül
Kép: Shutterstock

Így kérj fizetésemelést az inflációra hivatkozva!

Ha fizetésemelésért folyamodunk, általában azt kell kiemelni, hogy miért érdemeljük meg, nem pedig azt, hogy miért van rá szükségünk. De mi van akkor, ha a legfőbb érv valóban az, hogy szükségünk van rá?

Az infláció rég nem látott magasságokba szökött, és a fizetés nem biztos, hogy lépést tart vele. De annak is megvan a módja, hogy az inflációt beleszőjük a kérésünkbe.

1. A munkaadó kalkulál az inflációval?

Jó alkalom lehet erre az éves értékelés, vagy egy projekt sikeres befejezése.

Tori Dunlap személyes pénzügyi tanácsadó a következő szöveget javasolja:

Örülök, hogy részese vagyok a csapatnak, várom a jövőbeni kihívásokat. Szeretném megtudni, hogy a béremeléskor milyen tényezőkkel kalkulálnak. A teljesítményemen kívül az inflációt is figyelembe veszik?

2. Számolj!

Ha a munkaadód nem számol automatikusan az inflációval, járj utána, pontosan mekkora volt a pénzromlás értéke az elmúlt 12 hónapban. Váltsd át tizedes törtre és szorozd meg a jelenlegi fizetéseddel, így kitalálhatod, mekkora emelést kérhetsz erre hivatkozva!

3. Kérj megbeszélést a fizetésemelésre!

A legtöbb ember számára ez a legnehezebb.

Dunlap szerint küldhetsz egy emailt a következő szöveggel:

Szeretnék időpontot kérni arra, hogy beszéljünk a jelenlegi fizetésemről. Miután végeztem némi piackutatást, és azt is megtapasztaltam, hogy az infláció miatt változtak a megélhetési költségeim, úgy gondolom, indokolt volna egy emelés. Szeretem a munkámat, ezt a csapatot, és évek múlva is itt képzelem el magam. Szeretnék egy olyan számot találni, amely mindkettőnket boldoggá tesz. Milyen napok és időpontok volnának megfelelőek a beszélgetésre?

4. Járj utána!

Hasonlítsd össze a fizetésed más iparági kollégákéval. Kalkuláld be a földrajzi régiót és a specializációdat is – tanácsolja Josh Doody fizetésalkusz coach.

Szedd össze a teljesítményedet, a dicséreteket, a pozitív visszajelzéseket, amelyek számot adnak sikereidről. Konkrét példákra hagyatkozz, és kerüld azt, hogy mennyit fejlődtél. Doody szerint így vághatsz bele:

A fizetésemről régen állapodtunk meg, és azt érzem, hogy az nem tükrözi a munkát, amit mostanra végzek.

5. Koncentrálj az értékedre!

Bár az infláció a mondanivaló fontos része, de az eredményeid legyenek az érvrendszered súlypontjában.

Mindig oda kell visszajutni, hogy milyen értéket adsz a cég működéséhez. Fejtsd ki, hogyan segítetted a csapatot és a céget céljai elérésében.

Dunlap azt javasolja, hogy mielőtt az inflációt felhoznánk, mindenképpen beszéljünk a saját hozzáadott értékünkről. Ezután mondhatjuk:

Szívesen látnám, mit tudok még elérni ebben a munkakörben, de a jelenlegi fizetésem nem követi az inflációt. A megélhetési költségeim x százalékkal növekedtek az elmúlt hat hónapban. Szeretném, ha a fizetésem is ennek megfelelően emelkedne, hogy továbbra is részt vehessek a célok megvalósításában.

6. Ne hagyd annyiban!

Ha nemet mondanak, azzal még nincs vége.

Dunlap a következő mondatokat javasolja:

Köszönöm, hogy beszélhettünk. Ha lehet, szeretnék egy időpontot kapni arra, hogy újratárgyaljuk a kérésemet. A következő negyedév vége esetleg alkalmas lenne? Közben pedig kaphatnék visszajelzést, hogy átlássam: mi az elvárás velem szemben annak érdekében, hogy megkapjam a kért emelést?

A fizetés azonban csak része a kompenzációnak. Ha az emelési kérésedre nemet mondanak, még mindig kérhetsz fizetett szabadságot, távmunkát, rugalmas munkaidőt, bónuszt.

Ha folyamatosan elutasítanak, akkor lehet, hogy megéri más munkát keresni.


Ne hagyd ki!