Tömött pénztárca egy asztalon

Komoly, átlagosan csaknem 18 százalékos fizetésemelésre számíthatnak a magyar politikusok. Ennek köszönhetően egy parlamenti képviselő 1,5 millió forint feletti, Orbán Viktor miniszterelnök pedig 5,7 millió forint feletti fizetést vihet haza 2023 márciusától.


Örülhetnek a honatyák

Négy éve fogadtak el egy olyan törvénymódosítást , amely a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában határozta meg. A 2022- szeptemberi bérekre vonatkozó statisztikai adatok szerint a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő – írja az rtl.hu

Fizetésemelés a miniszterelnöknek

Orbán Viktor kormányfőnek ugyanakkor nemcsak a képviselői alapbér jár, hanem a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is, ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese. Ez azt jelenti, hogy márciustól a miniszterelnök fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet. Kövér László házelnök tiszteletdíja csaknem 4,2 millió forintra nőne a mostani 3,5 millió forintról, Novák Katalin köztársasági elnök pedig nagyjából bruttó 4,6 millió forintot vihet majd haza. A miniszterek béréről a kormányfő dönthet szabadon. Orbán Viktor 2018 óta az átlagbér hatszorosában határozza meg a miniszterek fizetését, 2023 márciusától minden tárcavezető nagyjából 3,1 millió forintos fizetést kaphat.


Ne hagyd ki!