A 100-500 közötti dolgozói létszámmal működő cégel 90 százalékánál volt idén béremelés
Fotó: Shutterstock

Emelték idén a fizetésed? Ezek a cégek meglépték

A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait, a 100-500 embert foglalkoztató vállalatok 91 százalékánál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között - állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében.


A felmérésből kiderült, hogy az 500 dolgozónál többet foglalkoztató cégek 44 százaléka minden alkalmazottjánál végrehajtott az idén valamilyen mértékű kompenzációt, a 100 és 500 közötti alkalmazotti létszámmal működő vállalkozásoknál ez az arány a 90 százalékot is elérte. A válaszadók 67 százaléka 5 és 10 százalék közötti emelést nyújtott a dolgozóinak, a 11-15 százalékos emelést alkalmazók aránya 11,3 százalék volt, a több mint 15 százalékos emelést nyújtó munkáltatóké pedig elérte a 13,9 százalékot.

A megkérdezettek 72,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ad valamilyen béren kívüli juttatást dolgozóinak: 54 százalékuk mindenkinek, 18 százalékuk pedig a többségnek. A felmérés szerint a vállalatok 93 százaléka úgy érzi, még ebben az évben szükség lenne további bérfejlesztésre. A többség viszont attól tart, hogy erre már nem lesz lehetősége, és csupán 27 százalékuk tud - vagy tervez - ilyen lépést tenni.

A közleményben Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a vállalatoknak érdemes megfontolniuk a juttatások emelését, illetve bevezetését, hiszen mostanra szinte minden ágazat szakemberhiánnyal küzd, így a már meglévő munkatársak megtartása, illetve az újak bevonzása kulcsfontosságú tényezővé vált.

Az Edenred a világ egyik vezető digitális platformja, amely szolgáltatásokat és fizetési megoldásokat kínál egyebek között dolgozói juttatásokhoz, szociális támogatásokhoz, vásárlásösztönzéshez. A mostani kutatásba 127 HR- és cégvezetőt vont be.


Ne hagyd ki!