Dekoratív lány világos nadrágban, fekete felsőben ül az ágyán home officeban ölében egy laptoppal és dolgozik, mellette a falon egy tükör van
Fotó: Unsplash

Iroda? Ne már! Az európaiak többsége inkább maradna home office-ban

A Samsung Electronics és a The Future Laboratory tanácsadó cég arra volt kíváncsi, hogy az emberek hogyan viszonyulnak az irodai munkavégzésre történő visszaállásra. Elöljáróban annyit, hogy a munkavállalóknak nagyon bejött a home office.Haladni kell a korral

A kutatásban több mint 14 ezer ember vett részt. Kiderült, hogy az európai munkavállalók csupán 14 százaléka szeretne visszatérni a hagyományos, reggel kilenctől délután öt óráig tartó irodai munkavégzésre. A válaszadók több mint fele arról számolt be, hogy teljesítménye jelentősen nőtt a távmunkának köszönhetően.

Kijelenthetjük, hogy a munkaadók többsége a hibrid rendszerben látja a megoldást. Magyarul a munkavállalók továbbra is dolgozhatnak otthonról, de hetente egy-két napot be kell járniuk az irodába. A megkérdezettek kétharmada már be is rendezkedett erre a megoldásra: felújították otthonaikat, „home office irodákat” alakítottak ki. 41 százalékuk pedig nagyobb, élhetőbb házba költözött.

Nem minden arany…

Bár a legtöbben semmi pénzért nem cserélnék el a távmunka lehetőségét, a megkérdezettek 83 százaléka megjegyezte, hogy több támogatásra lenne szüksége a főnökétől, hogy normalizálja a munka-magánélet egyensúlyát. A résztvevők egynegyede arra panaszkodott, hogy sokszor elmosódnak a határok, és reggeltől estig a gép előtt ülnek.

Ha már Samsung, akkor szóba jöttek az elektronikai eszközök is. A válaszadók 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a technológia segített nekik meghúzni a határokat. Például emlékeztetőket állítottak be az okostelefonjaikon, vagy időgazdálkodási alkalmazásokkal osztották be a napjukat.

Ne hagyd ki!