Rulett- vagy kártyaasztal zöld filccel zsetonokkal kaszinóban
Fotó: Shutterstock

Fura, de tény: a dohányosok többet költenek a kaszinókban

Atlantic City kaszinói hosszú idő óta kivételt képeznek a New Jersey államban érvényben lévő beltéri dohányzás tilalma alól. A kaszinók alkalmazottai azonban most szeretnék elérni, hogy ők is füstmentes munkahelyen dolgozhassanak.A kaszinótulajdonosok élesen ellenzik az elképzelést, mert az szerintük csökkentené a profitot, és egyben álláshelyek felszámolásával járna. Érdekes módon a dohányosok több pénzt hagynak a kaszinókban, mint nem dohányzó társaik.

Egészség vs. munkahely

A döntés nyomán 2500 munkahely szűnne meg – derül ki a Spectrum csoport februári felméréséből, amelyet a New Jersey-i Kaszinószövetség megbízásából készített.

A dohányzás betiltása becslések szerint a bevételek 20-25 százalékos csökkenését vonná maga után.

A Spectrum felmérése szerint az Atlantic Cityben megforduló szerencsejátékosok 21 százaléka cigarettázik, és ők

hagyományosan nagyobb profitot termelnek, mert tovább ülnek egy helyen, és több pénzt költenek.

Leghangosabb kutyák

A dohányzó részlegen lévő rulett és a játékgépek 50 százalékkal több pénzt hoznak, mint a nemdohányzó részlegen lévők, ez tény

- mondta a CNBC-nek Joe Lupo, a Kaszinószövetség elnöke és a helyi Hard Rock vezére.

Szerinte sok Hard Rock dolgozó nem támogatja a változtatást, mert fontosabbnak tartja a megélhetését, és a dohányzást ellenzők kisebbségben vannak, de – mint mondta –

a leghangosabban ugató kutyákat hallják meg.

Atlantic City kaszinóiban 22 ezer teljes és részmunkaidős alkalmazott van, és körülbelül 2500-an fogtak össze annak érdekében, hogy vége legyen a füstölésnek.

Egyszer már befürödtek vele

Nincs biztonságos mértéke a passzív dohányzásnak – állapította meg korábban az amerikai tisztifőorvosi hivatal. Egy kutatás szerint a kaszinók 50 százalékában olyan szennyezett a levegő, hogy

már két órás kitettség után is romlik a keringési rendszer állapota.

Passzív dohányzás esetén megnövekszik a kockázat bizonyos megbegetedésekre, ide tartoznak a szívproblémák, a tüdőrák és különböző légzőszervi bajok.

Nem ez az első próbálkozás a dohányzás betiltására Atlantic Cityben. 2008-ban már megtörtént, és már az első héten 20 százalékkal esett vissza a bevétel. Akkor a gazdasági válságra hivatkozva újra engedélyezték a füstölést a kaszinók területének 25 százalékán.

Amikor dohányos részlegen dolgozom, az maga a kínszenvedés

– mondta a CNBC-nek a Borgata egyik régi kártyaosztója.

Ne hagyd ki!