A karácsonyfával és ajándékdobozokkal körbevett Télapó maszkban nézi a laptopján a gyerekek kívánságait
Fotó: Shutterstock

Munkaerőhiány: Télapó itt van, Télapó nincs itt

A koronavírus-járvány és a munkaerőhiány már az Északi-sarkot sem kíméli. Friss kutatásokból kiderült, hogy rég nem tapasztalt hiány ütötte fel a fejét a Mikulás hű segítői körében.


Télapó itt van

A hiresanta.com Télapó-kölcsönző weboldal alapítója, Mitch Allen arról számolt be az Insider-nek, hogy az elmúlt két évhez viszonyítva idén 121 százalékkal nagyobb igény mutatkozik a hivatásos Mikulások szolgáltatásaira. Mindeközben 10 százalékkal kevesebb Télapó öltötte magára a piros munkaruhát, mint tavaly. Allen szerint a munkaerőhiány miatt a járvány okolható. Sok Télapó elvesztette a koronavírussal vívott csatáját, míg mások biztonsági okokból idén inkább nem vállalják a megtisztelő feladatot.

Amerika nemzeti Mikulása, Tim Connaghan a Washington Post-nak számolt be arról, hogy saját kutatást is végzett az ágazatban. Elmondása szerint munkatársai 18 százaléka döntött úgy, hogy az idei karácsonyi időszakot inkább az otthon melegében tölti.

A Mikulások aggodalma érthető, sokan közülük idősek, túlsúlyosak és valamilyen alapbetegségük is van, így kifejezetten óvatosnak kell lenniük a koronavírussal.

Hó a subája

Mitch Allen kifejtette, hogy jelenleg több mint 1275 egész szezonra szóló és körülbelül 2000 alkalmi Mikulás-munka várja a jelentkezőket. Akkora az igény rájuk, hogy egy Télapó akár 320 dollárt, azaz nagyjából 105 ezer forintot is elkérhet egy kétórás megjelenésért. Egy nonprofit szervezet alkalmazottja arról számolt be, hogy 50 Mikulást keresett fel, akik közül csupán egyet sikerült meggyőznie, hogy fellépjen a cég karácsonyi buliján.

Rossz hírünk van azoknak is, akik a pocakos nagypapát szeretnék rávenni a megtisztelő feladatra, ugyanis az ágazati szereplők tájékoztatása szerint az ellátási lánc akadozása miatt meglehetősen nehéz hozzájutni az autentikus Mikulás jelmezekhez.

A gyerekeknek üzenjük, az igazi Télapó idén is felül a szánjára és bejárja a rénszarvasaival a világot, az említett problémák a hűséges segédeit érintik.

Meghökkentő hiánycikkek

Korábban mi is többször beszámoltunk róla, hogy a kikötői torlódások, a konténer- és a munkaerőhiány, valamint a megnövekedett kereslet miatt a szokásosnál nehezebb hozzájutni a hétköznapi árucikkekhez, például tisztítószerekhez, fertőtlenítő kendőkhöz, szappanhoz és a papírtörlőhöz. Az USA-ban még rosszabb a helyzet, ahol a kevésbé kézenfekvő termékekből is hiány alakult ki. Nézzünk ezek közül egy párat!

  1. Teniszlabdákhoz nehéz hozzájutni, legalábbis az ország egyes részein - számolt be a Vice. A játékosok online fórumokon panaszkodtak a teniszlabdák hiányára, és a Vice megerősítette a gyártókkal és a forgalmazókkal, hogy valóban hiány van. A Tennis Warehouse online kiskereskedő cég ügyfélszolgálatán azt mondták a lapnak, hogy a járvány miatt késik a szállítás, valamint a gyártóüzemekben a munkaerőgondok miatt visszaesett a termelés.
  2. A Burger King új csirkés szendvicsének bemutatása az év elején késett néhány középnyugati államban. Nem volt elég speciális savanyúság. A Whopperekhez van savanyúság, de ezek nagyon különleges, nagyobb, ropogósabb, pikánsabb savanyúságok - mondta Jim MacDonald, a michigani Burger King Grand Rapids üzemeltetési alelnöke. Valójában nem is a savanyúságok okoztak problémát, hanem a savanyúságos üvegek, amelyeket a jelek szerint nehéz volt beszerezni az ellátási lánc szakadozása miatt.
  3. A teniszezők nincsenek egyedül. A használt golflabdákat forgalmazó GolfBallsDirect szerint ebben a szezonban is nagy hiány van ebből a sporteszközből. Nemcsak a használt labdákból van hiány, amelyeket a forgalmazó visszavesz újrahasznosítására, hanem a nagyobb, ismertebb márkáknál is gondok vannak. Ez a 2020-as késések és gyárbezárások miatt van így, közölte a GolfBallsDirect a vásárlókkal a honlapján.
  4. Bár a McDonald's-nak nincs uborkaproblémája, a vállalat másfajta hiányban szenved: nics elég papírzacskó.
  5. Áprilisban a Starbucks alkalmazottai arra panaszkodtak, hogy üzleteikben hiány van poharakból, ízesített szirupokból és pékárukból.
  6. Hiány van a közkedvelt csirkeszárnyakból is, amit az amerikai Baromfitanács az elmúlt tél zord időjárásával indokolt. Ráadásul a kereslet meghaladta a kínálatot a világjárvány idején, ami szintén gondokat okozott az ellátásban.
  7. Júliusban a járványügyi hatóság ideiglenesen felfüggesztette a kutyák behozatalát több mint 100 olyan országból, amelyeket a kutyaveszettség szempontjából magas kockázatúnak minősített, például Kínát, Indiát és Oroszországot. Eközben a kutyák iránt nagy volt a kereslet a járvány idején, a bezártságban az emberek társra vágytak.

Ne hagyd ki!