Tovább maradhatnak munkaviszonyukban a közfoglalkoztatottak
Fotó: Shutterstock

Módosította a kormány a közmunka szabályait

Meghosszabbította a kormány annak az időtartamát, ameddig valaki közfoglalkoztatotti jogviszonyban maradhat. Kiderült az is, mennyi pénzt szánnak jövőre a Start-munkaprogramra.


Rendelettel módosította a kormány a közfoglalkoztatás jogviszonyát

Megjelent a Magyar Közlönyben egy új rendelet, amely módosítja a közfoglalkoztatási jogviszony veszélyhelyzet alatti időtartamát – szúrta ki a 24.hu.

Az Orbán Viktor által aláírt jogszabály szerint a kormány „a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény 2. § (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel”, ezek magyarországi következményeinek elhárításért úgy döntött, hogy

a veszélyhelyzet ideje alatt fennálló közfoglalkoztatási jogviszony, valamint a veszélyhelyzet ideje alatt létesített közfoglalkoztatási jogviszony a munka törvénykönyvéről szóló törvény 192. § (2) bekezdése szerint számított időtartama meghaladhatja a tíz évet.

Emellett a kormány jóváhagyta az idei költségvetési törvény mellékletében szereplő hétmilliárdos keretet a Start-munkaprogramra.

Tavaly is téma volt

Tavaly februárban írtunk róla, hogy az első érintettek 2021, július 26-án érik el a tíz éves évfordulót. Akkor a belügyi tárca azt nyilatkozta, hogy a közfoglalkoztatóknak lehetőségük van például arra, hogy saját állományba vegyék az érintetteket.

A minisztérium véleménye akkor az volt, nem igaz, hogy akik már több mint tíz éve bent vannak a közmunkaprogramban, képtelenek a normál munkaerőpiacon elhelyezkedni. A tíz éves „közmunkaviszonyt” elérők minden támogatást meg fognak kapni, amit más álláskeresők is.

Azonban néhány nappal később egy új rendelettel a koronavírus-veszélyhelyzet idejére továbbra is engedélyezték azok közfoglalkoztatását, akik átlépték a tízéves határt. A legújabb rendelet értelmében pedig hasonlóan döntöttek a háborús-veszélyhelyzet időtartamára is.

Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott

Májusban a Magyar Nemzet írt róla, hogy 2017 óta 120 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma Magyarországon, így idén februárban 83 ezren voltakk. A létszám a koronavírus-járvány alatt is apadni tudott.

A csökkenést azzal magyarázták, hogy a jelenlegi, munkaerőhiányos gazdasági környezetben sokkan könnyebben el tudnak helyezkedni a közfoglalkoztatottak jobb bevételeket hozó munkakörökben a munkaerőpiacon.


Ne hagyd ki!