Eperszedőenk álltak, de fáfáztak a magyar vendégmunkások
Fotó:123RF

Másféltucatnyi magyar ráfázott a finnországi eperszedésre

A finn hatóságok lezárták a vizsgálatot, amelyet azért indítottak, mert 18 magyar eperszedő szerint átverték őket a munkaszerődés megkötésekor.


Kicsi termés, kicsi fizetség

Csaknem egy év telt el azóta, hogy a finn rendőrség a helyi hatósággal karöltve kivonult egy lappföldi eperföldre, ahol 18 magyar dolgozott. Az eperszedő munkások egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül jutottak ki, de a farmon azzal szembesültek, hogy nincs elég eper, azaz nem mindenkinek jut elég munka. Márpedig a közvetítő teljesítményarányosan kötötte meg a szerződéseket, ami azt jelentette, hogy a magyarok nem tudtak annyit keresni, amennyit előzetesen reméltek – illetve amennyit a közvetítő előzetesen beígért nekik. A munkavállaláshoz kapcsolódó költségeket viszont levonták a fizetésükből, számol be az esetről a G7 gazdasági hírportál.

A vizsgálat

A rendőrség munkaügyi diszkrimináció gyanújával indított vizsgálatot a közvetítőcég ellen, ám a helyi szóvivő bejelentette, hogy nem találtak szabálysértést. Az ügyet további intézkedés nélkül ezzel lezárták.

A történetben vélhetően döntő szerepet játszott, hogy a járvány miatt még a szokásosnál is jóval nehezebb volt a toborzás, a termés viszont gyenge lett, a munkaerő-közvetítők viszont a szükségesnél több embert csábítottak Finnországba.

Ne hagyd ki!