Elindul a „szed magad” szezon a málnaültetvényeken!
Fotó: Shutterstock

Itt a lista az ország „szedd magad” málnaültetvényeiről!

Rendkívül lecsökkent a málnatermő területek mérete Magyarországon az elmúlt évtizedekben. Tavaly az időjárás is betett a termésnek, ezért a Szedd Magad akciók elmaradtak. Viszont idén néhány helyszínen ismét megtartják azokat. Sorolunk kertészeteket, amelyek rész vesznek az akcióban!


Idén újra vannak Szedd Magad akciók néhány málnaültetvényen

Tavaly csupán 101 hektáron folyt málnatermesztés Magyarországon a gazdaságokban, elsősorban Nógrád, Baranya és Zala vármegyékben. A 2022-es termés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon sem alakult jól, ami elsősorban a szélsőséges időjárással magyarázható. A történelmi aszály a Szedd Magad akciókat is elsöpörte. Azonban idén ismét várja néhány kert azokat, akik maguk szüretelnék a friss málnát. Sorolunk néhány ültetvényt, amelyek részt vesznek az idei akcióban:

  • Győr-Moson-Sopron vármegye: Győrújbarát, HelloMálna
  • Heves vármegye: Egerbakta, Szeder-sziget
  • Nógrád vármegye: Nógrádi Aranymálna
  • Pest vármegye: Budajenő, Patikakert
  • Veszprém vármegye: Nagyvázsony, Gyümölcs Kertészet
  • Zala vármegye: Misefa, Szebenyi Farm

Hogyan alakul a málna ára?

A Szedd Magad akciókon jellemzően jóval olcsóbban hozzá lehet jutni a friss gyümölcsökhöz, mint a boltokban, vagy a piacokon. Az Agrárszektor megjegyzi, például a Budapesti Nagybanin a hazai I. osztályú málna kilója 2400 és 2600 forint között alakul. Az Auchanban a 125 grammos magyar málna 899 forint, a Tescoban a 125 grammos spanyol pedig 999 forint. Tehát az üzletláncokban kínált áru kilója 7-8 ezer forint is lehet.

Viszont a Szedd Magad akciókon ezen áraknál jellemzően kedvezőbben, akár 2000 forintos kilogrammonkénti árszinten is beszerezhető a gyümölcs.

Ez vezetett a hazai málnatermesztés hanyatlásához

Az ezredfordulóig Magyarország jelentős málnatermesztő ország volt, a régió piacaira mi szállítottuk a friss gyümölcsöt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 1990-ben megközelítette a 30 ezer tonnát, 2000-ben pedig a 20 ezer tonnát a hazai termés. Viszont onnantól évről évre zsugorodott a termőterületek mérete. 2020-ban az 500 tonnát sem érte el a termelt mennyiség.

A magyarországi málnatermesztés nehézségei a rendszerváltást követő években kezdődtek, amikor a kertészeti ágazatok forráshiánnyal küzdöttek, valamint megszűntek a stabil keleti exportpiacok. Azoknak a termelőknek, akik túlélték ezt az időszakot, nem maradt pénzük az ültetvényeik fejlesztésére. Miután beruházások hiányában és a klímaváltozás hatására a hazai málnaültetvényeket egyre rosszabbul érintette a változó időjárás, a gyümölcs alulmaradt a piaci versenyben.

Azonban az ágazat végét jelentkező munkaerőhiány jelentette az előző évtizedben. A betakarítása rendkívül munkaigényes, heteken keresztül igényli az idénymunkásokat. A munkások hiánya manapság is problémát jelent, miközben az érett málna hamar tönkremegy. Ebben a szektorban a gépesítés lehetőségei is meglehetősen korlátozottak.

Ne hagyd ki!