Kevesebb mint 500 tonna málnát termelünk manapság
Fotó: Shutterstock

Ez vezetett a hazai málnatermesztés hanyatlásához

A jelenlegi trendek alapján néhány éven belül szinte teljesen megszűnhet a kereskedelmi célú málnatermesztés Magyarországon, pedig a kilencvenes években nemzetközileg is meghatározó jelentőséggel bírt. Mutatjuk, hogy mi vezetett a hazai termelés összeomlásához.


A végét járja a magyar málnatermesztés

Szinte teljesen megszűnt a málnatermesztés hazánkban az elmúlt években. Idén minden korábbinál kisebb lehet a termés mennyisége, miután nem kímélte a gyümölcsöt az aszály és az ellensége, a foltosszárnyú muslica sem – írja a vg.hu.

Pedig az ezredfordulóig Magyarország jelentős málnatermesztő ország volt, a régió piacaira mi szállítottuk a friss gyümölcsöt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1990-ben megközelítette a 30 ezer tonnát, 2000-ben pedig a 20 ezer tonnát a hazai termés. Onnantól viszont évről évre zsugorodott a termőterületek mérete. Ennek hatására 2020-ban az 500 tonnát sem érte el a termelt mennyiség.

A málna ára viszont tavalyhoz képest nagyjából 15 százalékkal emelkedett. Egy kilogramm hazai gyümölcs 2-3 ezer forint között kapható, nagy tételben viszont szinte lehetetlen beszerezni belőle.

Ezért hanyatlott le a málnatermelés

A magyarországi málnatermesztés nehézségei a rendszerváltást követő években kezdődtek, amikor a kertészeti ágazatok forráshiánnyal küzdöttek, és megszűntek a stabil keleti exportpiacaik is. Azoknak a termelőknek pedig, akik túlélték ezt az időszakot, nem maradt pénzük az ültetvényeik fejlesztésére. Miután beruházások hiányában és a klímaváltozás hatására a hazai málnaültetvényeket egyre rosszabbul érintette a változó időjárás, a gyümölcs alulmaradt a piaci versenyben.

Az ágazat végét azonban az előző évtizedben jelentkező munkaerőhiány jelentette. A betakarítása rendkívül munkaigényes, heteken keresztül szükség van hozzá idénymunkásokra. Manapság nincs, aki leszedje a gyümölcsöt, miközben az érett málna hamar tönkremegy. Gépesítésre sincs egyelőre lehetőség ezen a területen.

Európa málnanagyhatalmai

Manapság Szerbia Európa legnagyobb málnatermelője. A szerb statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint déli szomszédunknál idén nagyjából 4 százalékkal emelkedhet a termés mennyisége a tavalyi évhez képest, így körülbelül 115 ezer tonna málnára számítanak.

Az Európai Unióban Lengyelországban terem a legtöbb a gyümölcsből. Ott körülbelül 27–30 ezer hektáron ültetik a növényt, a termés pedig 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években. Idén nagyobb területen termesztenek málnát, a mostani szezon nagyjából 111 ezer tonna termést hozhat. Az EU legnagyobb málnarégiója viszont a spanyolországi Huelva, ahol 50 ezer tonna környékén várható az idei hozam.

Ne hagyd ki!