Jobban keresik az édesebb gyümölcsöket a piacon
Fotó: Shutterstock

Édesszájúak a magyarok, ami nem jelent jót a ribizlinek

Több gazdának nehézséget okoz eladni az idei ribizlitermést. Olyan is akad, akinek több kamionnyi gyümölcse maradt a bokrokon. Kevesen dolgozzák fel a termést, azonban van, aki lekvárt, szörpöt és pálinkát is készít belőle.


Kevésbé keresett a ribizli

Katócs Zsolt Iharosberényben málna mellett kiegészítésként ribizlit is termeszt nagyjából 40 bokron. Nem fogy olyan jól, mint a málna, ezért nem is tervezi növelni a bokrok számát.

Kevésbé keresik a ribiszkét, mint a málnát, az viszont biztos, hogy a ribizli tovább, egy-másfél hétig is eltartható. Az utóbbi években nagyjából ugyanazt a mennyiséget tudjuk eladni belőle friss fogyasztásra, mint korábban is, azaz nem látok nagy változást a keresletben

- nyilatkozta a Somogy megyei őstermelő az Agrárszektornak.

A Benedek Gyümölcsfarmon Nagyréden más gyümölcsök mellett körülbelül 35 hektáron termesztenek piros ribiszkét, de csak tíz hektáron van jelenleg termés. Benedek Borbála, a családi gazdaság egyik tagja arra panaszkodott, hogy az elmúlt években rajtuk maradt a gyümölcs jelentős része. Idén sem kerül le több kamionnyi ribizli a bokrokról.

Nem sikerült eladnunk a magyar élelmiszeriparnak a piros ribiszkét, a külföldi termelőkkel nem tudjuk felvenni a versenyt. (…) Huszonöt hektáron még nem terem meg a gyümölcs, de nem jósolunk túlzottan fényes jövőt annak sem. Néhány éve egy nagy gyümölcslé-gyártó márka felvásárolta tőlünk az összes ribiszkét léipari alapanyagnak, de egy ideje már nem keresik a gyümölcsöt. Mi nem gondolkodtunk feldolgozásában, úgy hisszük, az már egy másik szakma

- mondta Benedek Borbála.

Van, aki feldolgozza

Madarász Zoltán a Somogy megyei Porrogon és környékén egyebek köztük piros és fekete ribiszkével is foglalkozik. Szerinte is nehéz értékesíteni a ribizlit, bár az idén egyébként sem számít nagyobb mennyiségű termésre, hiszen a gyümölcs javát elvitte egy jégeső májusban.

Nehéz eladni azt is, ami megmaradt a termésből, hiszen nyomottak az árak, nincs igazán kereslet a ribiszkére. Ezért a megmaradt gyümölcsöt feldolgozzuk, lekvárt, szörpöket, gyümölcssajtokat, és némi pálinkát készítünk magán célra

- tájékoztatott Madarász Zoltán.

Az őstermelő szerint a legtöbb vásárló feldolgozott és feldolgozatlan formában is az édes ízeket keresi, szamócából például nincs annyi, amit ne lehetne eladni.

Kevesebb termés, emelkedő árak

A Központi Statisztikai Hivatal lefrissebb, 2020-as adatai szerint a ribiszke termőterületeinek a mérete 2016 óta stagnál. Akkor 1195 hektáron termesztették, két évvel ezelőtt pedig 1170-en. Hat éve 4 582 tonnát takarítottak be belőle, a kilóját pedig átlagosan 120 forintért vásárolták fel, valamint 860 forintért értekesítették a kiskereskedelemben. 2020-ban ennél kevesebb, 4 065 tonna termett belőle hazánkban, és átlagban 154 forintért vették meg a kereskedők. Ebben az évben a kiskereskedelmi átlagárára még nincsen publikus adat, azonban egy évvel korábban, 2019-ben 1 265 forintba került belőle egy kiló.


Ne hagyd ki!