Azonban számos új munkahely is létrejöhet
Fotó: Shutterstock

OECD: az MI a hazai munkahelyek harmadát veszélyeztetheti

Az OECD egyik frissen publikált kutatása alapján a jelenlegi munkahelyek 27 százaléka szűnhet meg a mesterséges intelligencián alapuló megoldások (MI) elterjedésével a szervezet tagállamaiban. Úgy látják, ez leginkább a kelet-európai régió országaiban jelenthet gondot, különösképp Magyarországon.


A OECD szerint a magyarországi munkakörök több mint harmadát veheti át az MI

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet - Organisation for Economic Co-operation and Development) 38 tagországot tömörít magában. A korábbi számításaik szerint a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések automatizációt eredményeznek a gazdaságokban. Ennek egyik következménye számos jelenlegi munkahely megszűnése lehet. Úgy látják, ez leginkább a kelet-európai régió országaiban jelenthet gondot - írja a Reuters.

Az OECD számításai szerint a tagállamaik közül Magyarországot érheti legrosszabbul ez a folyamat, hiszen a hazai munkahelyek 36,4 százaléka szűnhet meg az MI miatt. Hazánkat követi a sorban Szlováki (35,7 százalék), Csehország (35,2 százalék) és Lengyelország (33,5 százalék). Legkevésbé pedig Luxemburgban (17,7 százalék), az Egyesült Királyságban (19 százalék) és Svédországban (20,1 százalék) kell aggódni a változás miatt.

Az, hogy a mesterséges intelligencia végül milyen hatással lesz a dolgozókra a munkahelyeken, valamint az előnyei meghaladják-e a kockázatait, az a megtett szakpolitikai lépésektől fog függeni. A kormányoknak segíteniük kell a dolgozókat felkészülni a változásokra azért, hogy részesüljenek az MI által kínált lehetőségekből

- nyilatkozta Mathias Cormann, az OECD főtitkára a Reutersnek.

Új munkahelyeket is teremt az MI

Azonban nemcsak elveszi az emberek munkáját a mesterséges intelligencia, hanem számos új munkahelyet is teremthet. Az egyik ilyen a prompt engineering (azonnali mérnöki munka/azonnali tervezés) munkakör. Ehhez a fejlesztői munkához mérnöki végzettségre sincs szükség, viszont kimagasló fizetéssel járhat.

A prompt engineering munkakörben dolgozók feladata, hogy célzott beszélgetésekkel tanítsák a mesterséges intelligenciát például arra, a kommunikációjában mire hogyan reagáljon és miként kövesse az irányelveket. Ehhez az alkalmazottnak utasításokat kell írnia és finomítania, vagyis gyakorlatilag chatelnie kell a programmal, így javítva az MI-modellek teljesítményét időben és minőségben.

Úgy tűnik, jelenleg hatalmas az igény ilyen alkalmazottakra. Ráadásul például a kaliforniai székhelyű Anthropic MI-t fejlesztő startup évi 175-335 ezer dollár (durván 60-115 millió forint) közötti fizetést ad az ilyen pozícióban dolgozóknak. A jelentkezőkkel szembeni elvárásaik között szakmai tapasztalat vagy mérnöki végzettség nem szerepel, azonban jól kell ismerniük a nagy nyelvi modelleket (LLM), például a Google Bardot és az OpenAI ChatGPT-t, valamint jónak kell lenniük rejtvények megoldásában.

Mivel elsősorban nyelvi készségekre van szükség az interaktív mesterséges intelligencia használatához, ezért az állásra jelentkezőknél gyakori, hogy angolból, történelemből vagy filozófiából szereztek diplomát.


Ne hagyd ki!