Eleve alig történt emelés idén, de azt is lerontotta az infláció.Inflációs hatás

Hiába emelkedett a minimálbér 2010 óta reálértéken forintban számolva mintegy 36 százalékkal, euróban és vásárlóerőn mérve az egyik legalacsonyabb európai összehasonlításban - mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. E mellett idén csak 3,6 százalékos növekedés történt a legkisebb munkabérnél, ami azt is jelenti, hogy az 5 százalékos infláció miatt reálértéken mintegy 1,5 százalékot veszített értékéből. Ráadásul régiós összevetésben, 2019-ről 2020-ra csak 5 százalékos volt euróra átszámítva a minimálbér-növekedési ráta, ami a visegrádi régióban messze a legalacsonyabb mérték.

Adómentes minimálbér?

Palkovics az adómentes minimálbér-elképzelésekről azt mondta, hogy bértorlódást okozhat. Azoknak ugyanis, akik kicsit a minimálbér fölött keresnek, a személyi jövedelemadójuk továbbra is maradna 15 százalék, míg azok, akik a kötelező legkisebb munkabérért dolgoznak, összesen 35 százalékos emelést kapnának. Emiatt a teljes adórendszert át kellene alakítani, hogy továbbra is arányos maradjon, és ne előzzék le a közvetlenül fölöttük lévő kereseti sávokat, mondta.

Kis magyar minimálbér

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon jelenleg 167 400 forint a bruttó minimálbér, amely nominálisan a 2. legalacsonyabb az Európai Unióban, mindössze Bulgáriát megelőzve. A magyarok szerint havi nettó 166 ezer forint kell a normális megélhetéshez. A kormány jövő januártól bruttó 200 ezer forintra emeli a minimálbért. Brüsszel ennél többet adna az európai minimálbéres tervek szerint. A magyar gazdaság elbírná a nagyobb emelést is. Még az is felmerült a lehetőség szintjén, hogy adómentes lehet a minimálbér. Szlovákiában hamarosan 223 ezer forintnyi euró lesz a minimálbér.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!