Az OECD jelentése szerint a koronavírus gazdasági hatásainak következtében a fejlett országokban összesen 22 millió munkahely szűnt meg. Komoly munkaerő-hiány várható a közeljövőben.


Az OECD az éves foglalkoztatási előrejelzésében jó híreket is közölt a milliós nagyságrendű munkahely megszűnések mellett. A fejlett gazdaságok munkahely megőrzési programjainak köszönhetően 21 millió veszélyeztetett munkavállaló tarthatta meg az állását. A szervezet továbbá figyelmeztetett, az elkövetkező hónapokban, években komoly munkaerő-hiány ütheti fel a fejét az érintett országokban.

Évekbe telik a stabilizálódás

2021. májusában az OECD tagállamok munkanélküliségi rátája csökkent, de továbbra is meghaladja a pandémia előtti szintet. A szervezet felmérése szerint a tagállamokban jelenleg összesen 22 millió embernek nincs hivatalosan bejegyzett munkahelye. Közülük nyolcmillióan munkanélküliek, a maradék 14 millió pedig inaktív munkavállalóként van nyilvántartva. Az OECD munkaügyi és jövedelem szakosztályának vezetője, Stephane Carcillo elmondta, hogy a koronavírus következtében megszűnt munkahelyen nagy része nem kerül vissza a gazdaság körforgásába. A vagyonosabb nemzetek legnagyobb kihívása a közeljövőben az alacsonyan képzett munkaerő utánpótlása lesz, akik közül sokan a pandémia miatt kitelepültek az OECD-s országokból.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet előrejelzése szerint a tagállamok munkavállalói helyzete 2023. második felében normalizálódhat. Ez alól egyedül az ázsiai és csendes-óceáni térség államai képeznek kivételt, amelyek gyorsabban és jobban reagáltak a vírus okozta krízisre. A munkanélküliség leginkább a fiatalokat, a nőket és az alacsony képzettségű embereket fenyegeti.

Megtépázott fiatalság

A 2008-as gazdasági világválság után nagyjából 10 évbe tellett, mire úgy-ahogy helyrejött a fiatalok munkavállalói helyzete. Az OECD szerint, gazdasági szempontból a koronavírus hatása kétszer akkora csapást mért a fiatalokra, mint a korosabbakra. Ez hosszútávon a fizetésekben komoly nyomot fog hagyni. A szervezet foglalkoztatási, munkaügyi és szociális igazgatója, Stefano Scarpetta szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalokra, hogy ne szenvedjenek akkora károkat, mint 2008-ban. Egyebek között aktívan támogatni kell a gyakornoki programokat és a továbbképzéseket.

A legfontosabb üzenet: ezúttal mindent sokkal jobban kell csinálnunk.

-fogalmazott a szakember.

Scarpetta szerint a távmunka továbbra is a munkavállalók életének része marad, sőt, arra számít, hogy egyre elterjedtebb lesz a home office rendszere. Véleménye szerint ezáltal új lehetőségek nyílnak meg a munkavállalók, főleg a fiatalok előtt.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!