Egy szép csald díszíti a karácsonyfát karácsonykor a lépcső alatt

Az Egyesült Királyságot a koronavírus mellett a Brexit gazdasági hatása is sújtja. A hazatérő vendégmunkások hiánya eddig főleg a mezőgazdaságban okozott problémákat. Most úgy néz ki, hogy a karácsony is veszélybe került.


A legfontosabb ünnep?

Az európai kiskereskedők életének egyik legfontosabb időszaka a karácsony. A szokásos keresletnövekedés előszele már érezhető, azonban félő, hogy a piaci szereplők nem tudják időben kiszolgálni a vásárlói igényeket. Nem meglepő módon ennek az egyik oka az akadozó ellátási lánc és a hajókonténerek brutális drágulása, de van egy ennél prózaibb jelenség is. Az Egyesült Királyság legnagyobb független játékforgalmazója, a The Entertainer vezérigazgatója, Gary Grant a BBC-nek beszélt az iparág egyik legégetőbb problémájáról. Ez pedig nem más, mint a kelet-európai vendégmunkások hiánya.

Gyümölcsszedő játékgyárosok

Az üzletember kifejtette, hogy a zömmel lengyel vendégmunkások „munkarendje" sajátos, szezonális mintázatot követ. Ez azt jelenti, hogy a nyári időszakban gyümölcsöt szednek a szigetország termőföldjein. Aztán ahogy beköszöntenek a hűvösebb idők és közeledik a karácsonyi hajrá, ezek a munkások átmennek a kiskereskedőkhöz, ahol egyebek között raktározással kapcsolatos feladatokat látnak el. Gary Grant elmondta, hogy egy átlagos augusztusban 60-80 ember dolgozik a cég raktáraiban, ez a szám viszont szeptember környékén már 300-ra duzzad. A Brexit miatt rengeteg vendégmunkás hazament, akik közül sokan a mai napig nem kapták meg az egyesült királyságbeli munkavégzéshez szükséges engedélyt. A lengyelek hiánya komoly gondokat okozott a gyümölcstermesztők köreiben, és nagy valószínűséggel ez a probléma most begyűrűzik a kiskereskedelmi szektorba is.

Grant hozzátette, hogy nemcsak a raktári melósokból, hanem a kamionsofőrökből is hiány alakult ki. Ráadásul egyre kevesebb áru érkezik Kínából, amire a hajókonténerek brutális drágulása is rátesz egy lapáttal. Egy konténert egy évvel ezelőtt nagyjából 1500 dollárért lehetett bérelni, napjainkban viszont már nem ritka a 18 ezer dolláros konténerár sem.

Összegezve:

  • nem érkezik elég áru az Egyesült Királyságba, mert kevés a konténer, amelyek cserébe rendkívül drágák
  • nincs elég kamionsofőr, akik a kikötőkből a raktárakba, illetve a raktárakból az áruházakba szállítanák az árucikkeket
  • nincs elég szezonális vendégmunkás, akik ellátnák a raktári feladatokat

Az üzletember viccesen hozzátette, hogy végül is nincs is szükségük a bevándorlókra, hiszen olyan termékek csomagolására vennék fel őket, amelyek meg sem érkeznek a raktárakba.

Viccet félretéve, az említett problémákra alapozva az Egyesült Királyság játékboltjai már figyelmeztették a nyári szünet végére készülő szülőket: ha tudják, mit szeretne a gyerek karácsonyra, és szeretnék elkerülni a hajszát, vegyék meg most, amit akarnak. A játékipar brit szereplői szerint a fogyasztóknak idén karácsonykor magasabb árakkal és jelentős készlethiánnyal kell szembenézniük.

A fogyasztói fellegvár is érintett

Nehéz elképzelni, de a járvány miatt még az Egyesült Államok lakosai is megtapasztalták, milyen érzés, ha bizonyos árucikkeket nem találnak a megszokott polcokon a megszokott boltokban. Még mindig sok termékből van részleges hiány országszerte, részben a koronavírus delta variánsa miatt, amelynek terjedése gyárleállásokat és munkaerőhiányt okoz.

2020-ban, a járvány első hullámában több helyen akadozott az ellátás. A szokásosnál nehezebb volt hozzájutni tisztítószerekhez, fertőtlenítő kendőkhöz, szappanhoz és a papírtörlőhöz. Ám ez még csak a jéghegy csúcsa. Ha kíváncsi vagy, milyen meghökkentő árucikkekből alakult ki hiány az USA-ban, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!