Piros védősisak a földön
Fotó: Unsplash

Az EU-n kívülről érkezők 60 százaléka dolgozni jön hozzánk

Magyarország tavaly csaknem 55 ezer tartózkodási engedélyt adott ki nem uniós országok állampolgárainak. Az érkezők többsége, 60 százaléka munkavégzés miatt kapta meg az engedélyt.


A legtöbben Ukrajnából jönnek

Magyarország tavaly 54 835 engedélyt adott ki nem uniós országok állampolgárainak, ennek háromnegyedét tíz ország lakosainak – számolt be a 24.hu az Eurostat statisztikái alapján. Legtöbbjük, 58 százalékuk munkavégzés miatt kapott tartózkodási engedélyt. 16 százalék oktatási célból, minden tizenötödik családi okok miatt, minden ötödik pedig egyéb okokra hivatkozva jutott az engedélyhez.

Ukránok és szerbek általában dolgozni érkeztek, a kínaiak kétharmada, az oroszok fele pedig egyéb okokat jelölt meg. A szírek kétharmada (277 fő) tanulni jött hozzánk, az irakiak harmada (81 fő) pedig családi okok miatt.

A kiadott közel 55 ezer engedély így oszlik meg a különböző küldő országok között:

  • 20 744 ukrán kapott tartózkodási engedélyt (37,8 százalék),
  • hatezret kínaiak (Hongkongot is beleértve, 10,9 százalék),
  • bő háromezret vietnamiak (5,5 százalék)
  • bő két-kétezret szerbek, illetve dél-koreaiak (3,8-3,8 százalék)
  • ezer feletti engedélyt adtunk még törököknek, indiaiaknak, az Egyesült Államokból érkezőknek, illetve oroszoknak.

Magyarország a szomszédos EU-s országokhoz képest kiemelkedően sok ukrán, kínai, dél-koreai és indiai állampolgárnak ad tartózkodási engedélyt.

Nagyságrendileg a nyolcvanmillió lakosú Németország fogadott annyi kínait tartózkodási engedéllyel, mint Magyarország, 6274-et.

Munkaerőhiány mindenütt

A jelentős hazai munkaerőhiányt nemcsak az EU-n kívülről érkező munkavállalók, hanem a külföldön dolgozó magyarok hazacsábítása is orvosolhatja. ITT és ITT írtunk arról, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) több tízezer építőipari szakmunkást és mérnököt csábítana haza Németországból.

Pár napja számoltunk be arról, hogy a hazai szállodákban vidéken havi 300 ezer, Budapesten havi 350-360 ezer forintért sem találni általános iskolai végzettséggel szobaasszonyt, míg a vendéglátásból mintegy 40-50 ezer ember hiányzik.

A GKI októberi konjunktúraindexe szerint az iparban és az építőiparban a termelés növelésének fő akadályává vált a munkaerőhiány. Október elején írtunk arról, hogy a munkaerőhiány kreatív toborzási megoldásokat is éltre hív: a Felföldi Édességgyártó Kft. alapítója egy TikTok-videóban személyesen toborzott munkavállalókat a cégéhez.

Ne hagyd ki!