Mutatjuk, milyen munkákra pályáznak a legtöbben manapság Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Élesedik itthon az állásvadászat

A Profession.hu állásportál adatai alapján mutatjuk, mekkora fizetésre vágynak manapság a magyarok. Az is kiderül, milyen munkákra pályáznak a legtöbben a napjainkban hazánkban.


Élesedik a hazai verseny a vonzóbb pozíciókért

Idén januártól májusig, hónapról hónapra nagyjából 10-20 százalékkal kevesebb álláshirdetés került fel a Profession.hu állásportálra, mint az előző év azonos időszakában. Viszont a munkákra jelentkezők száma durván 35-55 százalékkal emelkedett az említett hónapokban.

Az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet látunk a munkavállalók részéről: továbbra is erősödik a verseny a munkavállalói igényekhez mérten kevesebb meghirdetett pozícióért, de ezzel párhuzamosan bizonyos területeken még mindig kihívást jelent a vállalatok számára a megfelelő jelöltek megtalálása, felvétele

- idézi Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját a Mandiner.

Munkaerőpiaci trendek

A szakember arról is tájékoztatott, hogy a legtöbb álláshirdetést (a hirdetések 27,2 százalékát) szakmunka főkategóriában adták fel 2023-ban. Azt követte a fizikai, segéd és betanított munka (9,8 százalék); a vendéglátás, hotel és idegenforgalom (9 százalék); az értékesítés, kereskedelem (7 százalék); a pénzügy, könyvelés (6,2 százalék); valamint a gyártás, termelés (6 százalék).

Idén az öt leggyakrabban keresett munkakör a munkavállalók oldaláról a sofőr, az eladó/pénztáros, a raktáros munkatárs, a könyvelő és a területi képviselő volt az oldalon. Viszont a legtöbben adatrögzítőnek, portásnak, irodai munkatársnak, asszisztensnek és területi képviselőnek jelentkeztek. Ami a bérigényeket illeti: a munkakeresők által megjelölt nettó átlag bérigény 359 600 forint volt májusban a portálon, ami 3800 forinttal kevesebb, mint az áprilisi szint.

Kell félmillió új munkás?

Egyébként 500 ezer fővel szeretné növelni a hazai munkaerőkínálatot a kormány, de ebbe beletartozik a jelenleg passzív, belföldi munkaerő-állomány aktiválása is. Emellett lényeges kérdés, hogy az Ipar 4.0 és az 5G térhódításával a foglalkoztatók milyen automatizálási, digitalizálási programokat indítanak el, amelyek részben képesek lesznek kiváltani az élő munkaerőt.

Viszont évről évre 40-50 ezer fővel fogy a magyar munkavállalók száma, amit egyre nehezebb lesz pótolni. Azonban érdekes adat, hogy a hazánkban élő külföldiek közül 2023 első öt hónapjában 59 800 fő kérvényezte a letelepedést és a családegyesítést. Tavaly egész évben ennél kevesebben, összesen 57 527-en.

Ne hagyd ki!