Néhány gazdasági ágazatban inkább keresik a munkaerőt, nem elengedik
Fotó: Shutterstock

Ezek lehetnek a hazai gazdaság legválságállóbb ágazatai

Igen eltérő arányban tervezhetnek létszámleépítést a vállalatok a régió, az ágazat és a cégméret függvényében Magyarországon ebben a negyedévben. Néhány szektor kifejezetten válságállónak tűnik, és inkább munkaerőfelvétellel számol.


Válságálló ágazatok

A magyarországi munkáltatók 32 százaléka tervezhet létszámleépítést, valamint 22 százalékuk munkaerőbővítést 2023 első negyedévében egy friss, 508 vállalatvezető megkérdezésével készült reprezentatív kutatás szerint. Azonban arról, hogy tömegek kerülhetnek az utcára, nincs szó.

A piacon egyelőre nem érzékelhető tömeges elbocsátás. Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető

- idézi Fehér Tamást, a felmérést végző ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatóját a Napi.

A szakember elmondta, hogy az ágazatokat vizsgálva a pénzügyi-, az ingatlan- és az IT-szektorokban várható nettó létszámbővítés. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek területén stagnálás valószínűsíthető az alkalmazottak számában. Máshol inkább létszámleépítésre lehet számítani, leginkább a kommunikációs szolgáltatásoknál, illetve az alapanyag- és feldolgozóiparban.

Földrajzi és vállalatméreti különbségek

A kutatásból az is kiderül, hogy a Dél-Alföld az egyetlen régió, ahol - ha minimálisan is, de - többen terveznek létszámbővítést, mint leépítést. A legpesszimistábbak a várakozások az Észak-Alföldön, valamint az Észak-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon és a Nyugat-Dunántúlon.

Emellett kijelenthető, hogy válságállóbbak lehetnek a nagyobb cégek. A 250 főnél több munkavállalóval működő vállalatok 27 százaléka tervezhet létszámcsökkentést, amíg a tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások 44 százaléka.

Sokan vállalnának mellékállást

Nemcsak Európában jelent egyre nagyobb problémát a megélhetés biztosítása, hanem az Egyesült Államokban is. A bérek 4,6 százalékkal emelkedtek decemberben éves alapon az USA-ban, viszont az általános infláció 7,1 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Emiatt az amerikaiak egy része extra jövedelemre próbált szert tenni azért, hogy biztosabb alapokra helyezze a költségvetését.

A keresletük mellett a mellékállások kínálata is bővült az amerikai munkaerőpiacon az utóbbi időben. A ZipRecruiter elemezte az ilyen munkalehetőségeket. Kiválogatta azokat, amelyek kevés vagy semmilyen korábban megszerzett munkatapasztalatot nem igényelnek, majd ragsort állított fel az átlagos órabéreik alapján. A kutatásuk szerint ezek lehetnek a legjövedelmezőbb mellékállások manapság az USA-ban:

  1. Háztartásvezető
  2. Különböző szakmunkás pozíciók
  3. Értékesítő
  4. Minőségellenőr
  5. Betegellátási koordinátor
  6. Rendezvényszervező
  7. Sofőr
  8. Ügyfélszolgálatos
  9. Segédápoló
  10. Telemarketinges

Ne hagyd ki!