Egy ember fogja a fejét.

Szétvet a stressz a munka közben? 5 tipp, amivel kezelheted

A munkahelyi stressz napjaink egyik legégetőbb kihívása, az alábbi cikkben azonban öt olyan tippet mutatunk be, amivel könnyedén orvosolhatod ezt a problémát.


1. Állíts fel egy prioritás-listát!

Az embernek a számos teendő között sokszor nehéz eligazodnia. Van azonban egy egyszerű megoldás: a legstresszesebb feladatokat kell először elvégezni.

Minél tovább hagyunk egy nehéz, kellemetlen feladatot a „sarokban” annál jobban fog terhelni és nyomasztani, ami rengeteg energiát éget el – írja az Inc.com.

2. Gondolj magadra!

Vannak apró, mégis rendkívül hatásos technikák arra, hogy rövid időre kieresszük a fáradt gőzt: ilyen például a vízivás, a nyújtózkodás, a tornázás, és az úgynevezett „énidő”, amikor az ember a szenvedélyeinek vagy hobbijainak hódolhat egy rövid ideig.

Ezek az apróságok ugyan „gyanúsan egyszerűnek” tűnhetnek, de akár napokon keresztül is befolyásolhatják a mentális állapotodat.

3. Fontos a megfelelő feszültséglevezetés!

„Az ember ne vigye haza a munkát” – szól az ismert mondás, ami abszolút megállja a helyét.

Ettől függetlenül óhatatlanul otthon is szóba kerülnek időnként a munkahelyi feladatok, problémák, azonban az egyensúly megőrzése érdekében jobb, ha van egy olyan barátod, terapeutád vagy mentorod, akinek kiöntheted a lelkedet egy hosszú és fárasztó nap után.

Ez azért is kulcsfontosságú, mivel egy ilyen beszélgetés után otthon nyugodtabban és kellő távolságtartással mesélhetsz a veled történtekről.

4. Szervezd ki a munkát!

Van egy fontos jelenség, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: senki sem tud mindent egymaga megcsinálni. Ez egy megcáfolhatatlan tény. Gondold végig, melyik alkalmazottad vagy munkatársad miben a legjobb, és ennek megfelelően oszd meg a feladatokat.

A helyes munkamegosztás elősegítheti mind a te, mind pedig a cég harmóniáját és sikerességét.

5. Lélegezz mélyeket!

A mély lélegzetvétel több oxigént juttat a szervezetedbe, ami endorfint termel. Ezek az endorfinok leküzdik a szorongás vagy a stressz következtében keletkező kortizolt.

Sokan nincsenek tisztában vele, de a szervezet méregtelenítésének jelentős részéért a légzés felel. Arról nem is beszélve, hogy növeli az energiát, csökkenti a vérnyomást és lelassítja a szívverést.

A megfelelő légzés következtében könnyebb lesz az adott problémára összpontosítani, és hatásosabban birkózhatsz meg az előtted álló feladatokkal.

Ne hagyd ki!