A céges világban jellemzően jó tulajdonságnak tartják
Fotó: Shutterstock

Új betegség terjed Magyarországon: a munkamánia

Leginkább önértékelési zavar lehet az egyre terjedő munkamánia kiváltója. Más addikciókhoz hasonlóan mentális, valamint fizikai károkat okozhat, de kárvallottjai lehetnek a személyes kapcsolatok is. Kezelése igen nehéz, hiszen bizonyos körökben – legfőképpen a céges világban – jó tulajdonságnak tartják.


Egyre több a munkamániás magyar

A dolgozók 7-8 százaléka lehet munkamániás Magyaroroszágon. Rájuk különösen jellemző, hogy kényszeresen dolgoznak, és képtelenek visszautasítani a rájuk bízott feladatokat. Kun Bernadett pszichológus és egyetemi docens szerint leginkább a 25-54 év közöttiekre jellemző. Ötször nagyobb eséllyel alakul ki nőknél és független az iskolai végzettségtől.

A szakember tanulmányában hozzáteszi, hogy a munkamánia függőségnek tekinthető, a mozgatórúgója pedig az önértékelési zavar lehet. Kezdetben hajthatja a munkahelyi elismerés, miután rászokik az értintett a pozitív visszajelzésekre.

A baj csak az, hogy hosszú távon nem lehet bírni ezt a megterhelést. A kezdeti sikerek és jutalmak után egyre hangsúlyosabbá válnak a munkamánia ártalmas következményei

- idézi a pszichológust a VG.

A szakértő szerint más függőségekhez hasonlóan kihathat a beteg személyes kapcsolataira. Könnyen érezhetik magukat mellőzöttnek a munkamániás hozzátartozói, ami feszültséget és vitákat eredményezhet.

Kun szerint a munkamánia pozitív tulajdonságnak is tűnhet, különösen a munkahelyen. Azonban az emberi szervezet nehezen viseli a folyamatos terhelést. Kialvatlanságot és fáradtságot idézhet elő, ami idővel mentális és fizikai problémákhoz vezethet.

A távmunka is árthat a mentális egészségnek

Azonban nemcsak a munkamánia, hanem a távmunka is árthat a mentális egészségnek.

Nem szolgálja a javadat, ha otthonról dolgozol. Tudom, hogy zűrös bemenni az irodába, de ha egész nap otthon ülsz a pizsamádban, mivé redukáltad az életedet?

- fogalmazta meg a kérdést Malcolm Gladwell megmondóember egy podkasztban.

Hozzátette, nehéz megmagyarázni azt a pszichológiai alapvetést, hogy mindenki érezni akarja, tartozik valahová, és azt, hogy fontos.

Gladwell megjegyzései nagy vitát váltottak ki, azonban a szakértők részben egyetértenek vele. Arra figyelmeztetnek, hogy a szociális interakciók leszűkítése, a túlzott képernyőhasználat és az otthoni zavaró tényezők hatással vannak a mentális egészségre. A videóhívások pedig nem helyettesítik a személyes beszélgetéseket.


Ne hagyd ki!