munkahelyváltás
Fotó: Shutterstock

Nyeregben érzik magukat a munkavállalók, főleg a fiatalok

Úgy tűnik, a munkavállalókat már nem lehet sarokba szorítani: a legtöbben bátran mernek váltani az egyre rosszabb gazdasági körülmények ellenére is – különösen a fiatalok.


A közelmúlt nagyvállalati tömeges elbocsátásai és a globális recessziótól való félelem ellenére az amerikai munkavállalók 61%-a gondolkodik azon, hogy 2023-ban felmond a munkahelyén – derül ki az Insider cikkéből, amely a LinkedIn tavaly decemberben végzett felmérésének eredményére támaszkodik. Ebben a kutatásban több mint 2000 amerikai munkavállalót kérdeztek meg.

A körülményeket tekintve akár meglepő is lehet a magas szám; az már kevésbé, hogy leginkább a fiatalabb munkavállalók tervezik beadni a felmondásukat.

A felmérés szerint a Z-generáció mintegy háromnegyede (72%) gondolkodik a felmondáson, míg az ezredfordulósok kétharmada (66%) szintén fontolgatja, hogy távozik a munkahelyéről. Ezzel szemben az X-generáció mintegy fele (55%), a Baby Boomernek nevezett generációnak pedig már csak egyharmada (30%) a gondolkodik a karrierváltáson.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szakemberek elsöprő többsége (95%) magabiztos a 2023-as karrierlehetőségeit illetően. A magabiztosság még azoknál is kitart, akik amúgy félnek az elbocsátásoktól – a megkérdezettek közel fele.

A bizakodás a fizetésemelést igénylő vagy a következő munkahelyüket keresők körében mutatkozik meg leginkább

– írta bejegyzésében Catherine Fisher, a LinkedIn integrált adatokért és fogyasztói kommunikációért felelős alelnöke.

Fisher szerint ez azért is lehet, mert a munkavállalók rájöttek, hogy a munkahelyek jönnek-mennek, és jobb a karrierjükre koncentrálni. A szakember emellett azt tanácsolta a munkavállalóknak , hogy a karrierépítésnél a „hosszú távú játékára" összpontosítsanak, ahelyett, hogy a jelenlegi munkahelyükhöz ragaszkodnának.

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) legfrissebb adatai szerint 2022 novemberében 4,2 millió munkavállaló hagyta el önkéntesen állását – picivel lemaradva a 2021 novemberében elért 4,53 milliós rekordhoz.

Szakértők szerint a nagy visszhangot kiváltó technológiai elbocsátások ellenére az amerikai munkaerőpiac továbbra is dübörög, mivel a kisebb cégek továbbra is tárt karokkal várják dolgozókat.

A Z-generáció tagjai alakíthatják át a jövő munkakörülményeit

Felmérések szerint a Z generáció tagjai az idősebbeknél kevésbé hajlamosak elfogadni a hosszú munkaidőt, a basáskodó főnököket vagy a magánélet és a munka közötti egyensúly hiányát. Ehelyett aktívan visszaszorítják azokat a viselkedési formákat, amelyek a munkahelyet mérgező környezetté teszik.

Róluk részletesen itt írtunk, érdemes elolvasni.

Ne hagyd ki!