Nem egyszerű, de vannak jó lehetőségek
Fotó: Shutterstock

Munkahelyváltás 50 felett? Az nem könnyű Magyarországon

Egyre aktívabb az ötven év fölötti korosztály a munkaerőpiacon Magyarországon, ami leginkább a munkaerőhiány következménye lehet. Azonban az idősebbek foglalkoztatása körüli sztereotípiák még jelen vannak, ezért továbbra sem egyszerű a munkahelyváltás nyugdíj előtt, azonban jó lehetőségeik lehetnek az idősebbeknek is.


Nem jellemző a munkahelyváltás 50 év felett

A koronavírus-járvány felforgatta a hazai munkaerőpiacot is. Rengetegen váltottak munkahelyet amiatt, mert a cégük rosszul kezelte a pandémia kihívásait. Például nem kínált rugalmas munkavégzést, vagy nem adott fizetésemelést. Azonban az ötvenesek váltása egy új szakmára így sem volt jellemző hazánkban, ami leginkább a sztereotípiáknak tulajdonítható - idézi Karácsony Zoltánt, a HR Portal álláspiaci szakértőjét a VG.

Hiába van munkaerőhiány, a szellemi munkakörökben még azzal együtt sem lett jellemző hazánkban teljes karrierváltás a legkiszolgáltatottabb korosztályban, azaz nem jellemző egy új szakma kitanulása és abban alkalmazottként való elhelyezkedés

- nyilatkozta a szakértő.

Ezért nem vált az idősebb korosztály

A szakember szerint azért sem kezdünk új szakmát tanulni 50 felett, mert költsége. A tanfolyamdíj mellett finanszírozni kell a tanulás közbeni megélhetést is. Emellett időigényes, hiszen csak a gyakorlat megszerzése legkevesebb három-négy évig tarthat. Továbbá a munkaadók is idegenkednek az ötvenes pályakezdőktől.

Saját szakmában sem egyszerű a váltás 50 éves kor felett hagyományos álláspályázatban. Ott is főként a személyes kapcsolatrendszerrel helyezkednek el a legtöbben. Hiába beszélnek a cégek a generációs együttműködésről egy munkahelyen, akadnak jó példák is, ám sajnos jellemző, hogy egy fiatalabb csapatba nem vesznek fel szenior munkavállalót

- mondta Karácsony Zoltán.

Aki meglépi, így vág bele

Akik mégis karrierváltáson gondolkodnak ebben a korosztályban, azok általában a munkájuk mellett lesznek egyéni vállalkozók, és csak a megfelelő ügyfélkör kiépülése esetén mondanak fel a munkahelyükön. Emellett alkalmazottként azokban a szakmákban könnyebb az elhelyezkedésük, amelyekben súlyos a munkaerőhiány. Ilyen például a kereskedelem, a logisztika, vagy a gyári betanított munka.

A statisztikai adatokból jól kivehető: a Covid előtti évvel, 2019-cel összevetve nőtt a gazdasági aktivitás az idősebb korosztály körében, ma sokkal nagyobb arányban dolgoznak és nagyobb arányban keresnek állást. A foglalkoztatási ráta 2019 és 2022 első negyedéve között az 50–54 év közötti korosztályban 1,3 százalékponttal, az 55–59 év közöttieknél 4,9, a 60–64 éveseknél 8,6 százalékponttal nőtt. Ráadásul a KSH számításai szerint a potenciális munkaerő-tartalék is emelkedett: az 50–64 év közötti korosztályban a 2019-es 69 600 főről 2022 első negyedévére 79 600 főre

- mutatott rá a szakember.

Azt is elmondta, hogy a nyugdíjas-szövetkezet a legegyszerűbb foglalkoztatási forma, hiszen a bruttó bérből mindössze 15 százalék szja-t vonnak le.

Ne hagyd ki!