Ahogy enyhül a járvány, úgy kerül egyre elérhetőbb közelségbe, hogy visszakapjuk a régi életünket. Hamarosan ismét látogathatók az éttermek, a kocsmák, a koncertek, de a szórakozás mellett a munka világa is vissza fog térni a régi kerékvágásba. Vagy mégsem?


Rengeteg felsővezető nyilatkozott arról az elmúlt napokban, hogy heteken belül visszahívja a dolgozókat az irodákba. Sokan torkig vannak a távmunkával, mások lehetőség szerint sose hagynák el az otthonuk kényelmét. A legtöbb vezető hibrid modellekben látja a megoldást. Azonban nem biztos, hogy célravezető megbolygatni a jelenlegi folyamatokat. A Business Insider összegyűjtötte, mennyi előnye van a home office-nak.

Nőtt az otthonról dolgozók teljesítménye

Az Upwork nemrégiben a távmunka hatásait vizsgálta. A felmérésében résztvevők 61 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jelentősen javult a teljesítményük az otthoni munkavégzésnek köszönhetően. Ennek a hátterében Douglas Quenua elemzése szerint számos dolog áll. Az online munka hatására nőtt a meetingeken a részvételi arány, a menedzserek figyelmesebbek lettek, a kommunikáció egyszerűbbé vált, a munkatársak jobban összedolgoztak, és a munkahelyi szünetek gyarapodása is pozitívan hatott az alkalmazottakra. Ahogy az emberek egyre jobban hozzászoknak a távoli munkavégzéshez, illetve új technológiák és online munkára épülő vállalkozások jelennek meg, úgy fog egyre tovább nőni az emberek produktivitása is.

Persze nem mindenki ilyen derülátó. Az Upwork HR-menedzsereket célzó felmérése kimutatta, a válaszadók 22,5 százaléka úgy érezte, csökkent a munkavállalók teljesítménye az elmúlt néhány hónapban.

Kedvezőbb lakhatási körülmények

Richard Florida, a Torontói Egyetem várostudományi és gazdasági professzora úgy véli, rengeteg család fog kiköltözni a nagyvárosokból egy nyugodtabb vidéki élet reményében. A távmunka lehetőséget ad a munkavállalóknak, hogy onnan dolgozzanak, ahonnan akarnak, így semmi akadálya, hogy maguk mögött hagyják a túlárazott, zsúfolt belvárosi lakásukat. Az Upwork számításai szerint nagyjából 23 millió amerikai tervezi, hogy másik helyre költözik. A népszerű városokban összpontosuló munkalehetőségek egyenlőbben fogak eloszlani a közeljövőben.

Az új sláger a vegyesfelvágott

A vállalatok toborzó-stratégiáiban szépen kirajzolódott egy új irányvonal. Eddig a teljes munkaidőben alkalmazott dolgozókat preferálták, manapság viszont inkább egy főállású és szabadúszó munkavállalói egyveleg kialakításán dolgoznak a szakemberek. Amerika 1000 legnagyobb vállalata is ebbe az irányba kacsintgat.

A független tanácsadókból állóBusiness Talent Group rámutatott, a vállalatok változatosabb, képzettebb tehetségeket keresnek, a távmunkának köszönhetően pedig teljesen mindegy nekik, hogy honnan dolgoznak ezek a szakemberek. Így a toborzók bőséges forrásból meríthetnek.

Pénz – és időspórolás

Mivel nem kell bejárni a munkahelyre, az ingázással töltött idő felszabadult. Ez nemcsak több szabadidőt, de vastagabb bankszámlát is eredményezett az érintetteknek.

Az Upwork elemzése alapján egy évnyi home office összesen 9 napnyi utazástól szabadította meg a munkavállalókat. Azok, akik autóval jártak dolgozni, nagyjából 1,3 millió forintot spórolhattak meg.

A Northwestern Egyetem gazdasági professzora, Robert Gordon szerint ez nem csak az alkalmazottaknak jó. A több szabadidő és pénz nagyobb költekezéseket fog eredményezni, ami jó hatással lesz a gazdaságra.

Van a szezon, meg van a fazon

Nagyon fontos különbséget tenni a pandémiás távmunka, és a békebeli home office között. Számos olyan probléma, ami a járvány alatt megnehezíti a távmunkát, normális időkben nincs jelen. Ilyen például a gyermekfelügyelet az iskolák bezárása miatt. Egy egészséges világban a home office olyan munkakörülményeket nyújt, ahol a dolgozót senki és semmi nem zavarja meg a koncentrációban, még a kollégák sem. Ez pedig nagyfokú teljesítménynövekedést eredményezhet.


The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!