Csalóka lehet a hivatalos adat
Fotó: Shutterstock

Csalóka a hivatalos adat a teherautó-sofőrök fizetéséről

A hivatalos adatok szerint az átlagbéreket meg sem közelíti a tehergépkocsi-vezetők átlagfizetése Magyarországon. Azonban a szaksajtó megjegyzi, a hivatalosan bejelentett bér sokszor csak alapbér.


Messze elmarad a teherautó-sofőrök hivatalos fizetése az átlagbértől

515 800 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon 2022-ben. Azonban a tehergépkocsi-vezetők a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint ettől jóval kevesebbet kerestek, átlagosan 327 564 forintot.

Így a profession.hu bérkalkulátora alapján például egy 30-39 év közötti teherautó-sofőr (ebben a korosztályban 322 570 forint volt a hivatalos átlagfizetés) nettó 214 509 forintot kaphatott kézhez tavaly, amennyiben volt (egészséges) gyereke, de a felesége kapta a családi pótlékot.

Azonban a Trans.info szakportál megjegyzi, az ágazatban a hivatalosan bejelentett bér sok helyen csak alapbér, erre jönnek rá az „egyebek”.

Új bérszámítás a Waberer’s-nél

Hozzáteszik, tavaly nyáron ismertette a Waberer’s nemzetközi gépjárművezetőire vonatkozó, augusztus 1-én bevezetett új fizetési stratégiáját Bódi István, a vállalat HR-es munkatársa. A részletek ismertetése után a szakember két példát mondott, egy „nem-angolozóst”, és egy „angolozóst”.

Az a sofőr, aki például 23 napon keresztül van járaton, háromszor volt angol fuvarja, és 2 ezer kilométerrel lépte át a limitet, nettó 775 ezer forintot kap a munkájáért. Az a gépkocsivezető, aki 25 napig volt a volán mögött, 12 angol „átkelést” végzett és 500 km után kap kilométer-díjat, az 1 millió 15 ezer forintot vihet haza

- írja a szaksajtó.

​Indiai nők is szelhetik kamionokkal Magyarország útjait

Egyébként jelentős a sofőrhiány a fuvarozói szektorban. Emiatt például indiaiakkal is enyhítenék a munkaerőhiányt a vállalatok. Például a „Kamionozás az egyenlőségért” projekt részeként első körben 25 indiai nőt keres a dán Baton Transport szállítmányozási vállalat. Ők kamionsofőrként dolgozhatnak a jövőben a cég magyarországi kirendeltségénél. Amennyiben sikeres lesz a program, a következő öt évben akár 800 hölgy is érkezhet a szubkontinensről.

A magyarországi munkáért 160 ezer rúpiának, vagyis 1800 eurónak (durván 680 ezer forintnak) megfelelő havi fizetést ígértek nekik. Hangsúlyozták, a magyar kamionsofőrök ugyanezért a munkáért ugyanennyit kapnak. Ezért az összegért a sikeresen pályázó hölgyeknek heti 5 napot és napi 15 órát kell dolgozniuk, amelyből 2x4,5 órát tölthetnek a volán mögött. Kezdetben nem vihetik magukkal a családjukat Magyarországra, de miután megkapták a tartózkodási engedélyt, ők is beléphetnek az országba.

The Conversation

Ne hagyd ki!