A Harvard egyik professzora, Noam Wasserman arra a következtetésre jutott, hogy a startupok 65 százaléka az alapítók között kialakult konfliktusok miatt megy csődbe. Az Entrepreneur összegyűjtötte, melyek azok az intő jelek, amelyek arra utalnak, ideje megválni a társunktól.


Nagyon sok startup életében előbb-utóbb eljön az a pillanat, hogy valamilyen nézeteltérés alakul ki a vezetőség tagjai között. Egy startup élete, főleg az indulás időszakában rendkívül forgalmas. Mondjuk úgy, egyszerűen nincs idő arra, hogy az alapítók a saját cicaharcukkal foglalkozzanak. Azonban súlyos következményekre számíthatnak, ha ezeket a konfliktusokat nem sikerül belátható időn belül rendezniük. Felmerülhet a kérdés, mit lehet tenni, ha az egyik alapító a sikereken felbuzdulva nagyobb részedést szeretne a cégből? Abban az esetben, ha te vagy a többségi tulajdonos, 3 tényezőt érdemes megvizsgálnod.

Lehet, hogy neki van igaza

A törzsrészesedés felosztásakor észszerűnek tűnik az egyenlő elosztás, ám a startupok életében közel sem ez a jellemző tendencia. Ez nem meglepő, hiszen sok esetben indokolt, hogy valamelyik alapító többségi tulajdont birtokoljon. Lehet ez korábbi tapasztalatok, kritikus fontosságú képességek miatt, vagy épp azért, mert az ő ötlete volt az egész üzlet megvalósítása. Ettől függetlenül jogos lehet a társalapító igénye a nagyobb részesedésre.

Először is, megegyeztetek korábban arról, hogy idővel újratárgyaljátok a részesedések eloszlását? Ez egy nagyon triviális dolog, hiszen ha korábban volt erről szó, akkor a társ jogosan kérheti az erőviszonyok felülvizsgálatát. Ha erről hivatalos dokumentum nem született, akkor minden jogod meg van rá, hogy elutasítsd a kérését. Itt fel kell készülnöd, hogy távozhat a „sértett" a cégtől.

Az erőviszonyok újratárgyalására nyomós indok lehet, ha változtak a cégben betöltött szerepek. Elképzelhető, hogy a társalapító korábban csak részmunkaidőben dolgozott a cégnél, most viszont már minden percét a vállalatnak szenteli. Vagy bővült a munkaköre, és már jóval több feladatot lát el, mint korábban. Ha ebből kiindulva kéri, hogy nagyobb részesedéshez jusson, érdemes megfontolni, ugyanis ésszerű és jogos az igénye.

Eljött az ideje, hogy elváljanak útjaitok?

Akkor van gond, ha semmi realitás nincs a partnered kérésében. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a társad cégnél betöltött pozícióját át kell gondolni, és ha szükséges, változtatni rajta. Fontos, hogy ne ess abba a hibába, hogy úgy érzed, a partnered nélkülözhetetlen. Ha engedsz az ilyesfajta nyomásnak, akkor a partnered nagyobb érszeletet téket fog kihasítani a vállalatodból. Mindezt úgy, hogy valójában nem érdemli meg a nagyobb részesedést.

Akkor vagy a legszerencsésebb helyzetben, ha ezek a problémák a cég korai stádiumában buknak ki. Egy fiatal cég esetében sokkal fájdalommentesebb és gördülékenyebb a társalapító eltávolítása. Ráadásul ha fontos tagja a csapatnak, akkor az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz megszabadulni tőle. Ha érzed, hogy hosszú távon bajos lesz az együttműködés, akkor minél előbb tedd meg a szükséges lépéseket. Lehetőségekhez mérten egyből azután, hogy kialakult a megfelelő jogi infrastruktúra.

Mit gondolnak a befektetőid?

A törzsrészesedést érintő kérdéseket mindenképp beszéld meg a tanácsadóiddal, illetve idővel a befektetőiddel is. Segíthetnek a társadnak is ráeszmélni, hogy ésszerű a kérdése avagy sem, illetve előtted is más perspektívákat nyithatnak meg. Olyan lépéseket javasolhatnak, amelyek korábban eszedbe sem jutottak. Továbbá ők érzelemmentesen, a cég érdekeit képviselve tesznek javaslatot.

Ne feledd, egy problémás társalapító rettentően veszélyes lehet a céged sikeres működésére, sikerére. Éppen ezért a konfliktusokat minél előbb kezelni kell. Mindezt úgy, hogy tudatában legyél a pozícióddal járó felelősséggel és a döntéseid következményeivel. A vezetői élet része a nehéz döntések meghozatala. Az alapító rendszerint egyik helyről elvesz, míg máshol ad, de ez a fajta dinamika elengedhetetlen egy sikeres vállalkozás életében.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!